30 години Renault Twingo: туист, суинг и танго

2410
2022

Всички помним недодяланите и груби автомобили от зората на моторизацията, когато безстрашни шофьори покоряват нови светове с „шеметна“ скорост от 50 километра в час. Истината е, че всяка епоха има своите визионери и непреходни символи, към които точно преди три десетилетия се присъединява и Renault Twingo – автомобилният мит от началото на 90-те, колата на утрешния ден, олицетворението на нов стил на живот. Twingo е заоблен и щедър, компактен и в същото време просторен, пъстър и изключително адаптивен като нашите непрекъснато променящи се желания. Това е автомобил без комплекси и без угризения, достъпен, опростен, добронамерен и симпатично наивен. Преди 30 години Twingo е най-малкото и най-разглезеното, но и най-игривото дете в семейството на Renault, на което всички се радват.

Световната премиера на модела е на 5 октомври 1992 г. на Парижкия автосалон, а първите екземпляри са продадени в началото на април 1993 г. Напълно в духа на неговата артистична концепция е избрано и характерното название Twingo, което е комбинация от думите „туист“, „суинг“ и „танго“. Екстериорът му е проектиран от екип на компанията, ръководен от тогавашния главен дизайнер на Renault Патрик Ле Кемен, но идеята произлиза от по-стара концепция с кодовото название W60, разработена от Гастон Юше. Основният замисъл е да се направи нещо като миниван с размерите на Renault 4, като по идея на Ле Кемен предната част изглежда леко „усмихната“.

Renault Twingo е създаден, за да прави живота по-лесен и малко по-забавен. Но може да бъде и доста щедър особено когато върви в комплект с пълния набор от опции като тонирани стъкла, люк, въздушна възглавница за водача, имобилайзер, климатик, ABS, централно заключване на вратите, електрически задвижвани прозорци и външни огледала. Той предлага широки възможности за конфигурация на вътрешното пространство. Задната седалка разполага и с плъзгащ се механизъм, чрез който може да се увеличи багажното пространство или да бъде осигурено повече място за краката на седящите отзад.

Стандартното оборудване на арматурно табло включва скоростомер, индикатор за нивото на бензина, часовник, скоростомер и километраж, а зад волана има лента със светещи индикатори. Първото поколение на модела се предлага с един базов двигател с обем от 1239 куб. см с петстепенна механична трансмисия или тристепенна автоматична, която допълва фирмената гама след 1996 г.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА RENAULT TWINGO

Преди три десетилетия първото поколение на Twingo успява да спечели сърцата на милиони със своята подкупваща простота, което в пълна степен важи и за неговите съвременни наследници. Вижте анимационната реклама на Twingo, създадена от Филип Петѝ-Рулѐ във връзка с промоционалната кампания на модела Twingo Easy в Германия през 1994 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин