30 години от създаването на най-екстремния тестов център в света – „Белия ад“

0112
2016

Тестовият център с подхождащото му име – „Белия ад“, е мястото, където най-северният производител на автомобилни гуми Nokian Tyresтества своите продукти на сняг, лед и киша. Това уникално съоръжение се разпростира на площ от над 700 хектара из заснежените полета в Ивало, Лапландия, далеч от Северния полярен кръг. Центърът е разположен на няколкостотин километра северно от дома на Дядо Коледа – град Рованиеми.

„Белия ад“ – пълен с екстремности

Nokian Tyresсъздава тестовия център в Ивало през 1986 г. и от тогава той печели славата си на най-големия, суровия, комплексен и екстремен, но естествен тестов център в света. В „Белия ад“ през зимата температурите падат далеч под нулата, докато през пролетта температурните амплитуди достигат 40 градуса.
Тестовите трасета са най-натоварени между месеците ноември и май. През тези близо 200 смразяващи дни, над 20 000 гуми са тествани, изминавайки над 40 000 км. Опитни екипи от професионалисти изпробват гумите през деня и през нощта. Центърът разполага с 20 поддържани писти с обща дължина от над 100 километра, включително и „ледена зала“ със 700-метрова писта, където е възможно да се тества при всякакви условия. Поддръжката на всички тези съоръжения при такива условия е сериозна задача, но всичко се прави с цел постигане на правдоподобни резултати, максимално близки до действителността. При тестовете се гарантира, че слоевете сняг, лед или киша винаги са в оптимално състояние.

 

Защо гумите се тестват по толкова суров и взискателен начин

„Интензивното и безкомпромисно тестване при екстремни зимни условия има за цел да помогне при развитието на продуктите на Nokian Tyres, най-вече по отношение на тяхната безопасност и функционалност. Освен тестовите програми в центрове като този в Ивало, компанията извършва и редица лабораторни изследвания, както и комютърни симулации. Чрез взискателно тестване можем да отделим най-добрите гуми от просто добрите такива и така да гарантираме, че те са най-безопасните в света,“ обяснява Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“ в Nokian Tyres. Перфектната зимна гума трябва да се държи предвидимо на пътя при всякакви условия. За да се постигне такъв резултат, Nokian Tyres прави тестове не само на свои писти, но и на неутрални такива из целия свят.

 

Иновациите и развитието са на първо място

Адаптирайки се към нуждите на потребителите и различните пазари, съвременното продуктово портфолио на Nokian Tyres периодично се обновява и увеличава всяка година. Ето защо ¼ от годишния оборот на компанията е отделена за нови продукти. Това е и една от причините повече от половината разходи за развойна дейност да отиват за прецизно тестване на гумите. Разработването на изцяло нов модел гума за лек автомобил отнема между 2 и 4 години. Прецизното тестване играе особено важна роля тук, насочвайки проучванията и развойната дейност в правилната посока, докато не се създаде желаният продукт.

 

Технологиите не могат да заменят човешкия подход

В някои тестове е важно да се пресъздадат екстремни условия. Ето защо в Ивало гумите са подложени на многократни изпитания, сред които стотици часове спиране, ускорение, слалом върху сняг и лед. Именно поради интензитета на тестовете Nokian Tyresе смятан за един от световните пионери при създаването на гуми.

 

Освен опитни тестови пилоти, Nokian Tyresизползва и автомобили, които са управлявани от супер модерни роботи, за да се повтарят индивидуални тестове с абсолютна точност. Все пак това е една малка част от подкрепящата роля, която оказват съвременните технологии. Все още обаче няма машина, която да замести реалните шофьори, техния опит и чувство към представянето на продуктите. Отнема няколко години на човек, за да стане отличен професионален тестов пилот, който да предоставя ценна и достоверна информация на инженерите.

 

„Най-модерните технологии в света се използват при тестването на продуктите с цел подобряване и развитие на техните качества. Например технологията за следене на температурата и влажността в реално време прави нашата работа много по-лесна и бърза,“ споделя Петри Пелтониеми, тестов мениджър в Nokian Tyres.

 

Нов супер технологичен тестов център за зимни и летни гуми

През 2017 г. Nokian Тyresотваря нов мултифункционален технологичен център в Санта Крус де ла Сарса, Испания, който ще бъде изполван за целогодишно развитие на продуктите на компанията. Модерният развоен център се намира южно от Мадрид на площ от над 300 хектара и с прилежаща 5-километрова овална писта.

 

„Това овално трасе ни позволява да изпробваме нашите летни и зимни гуми при високи скорости – около 300 км/ч. Напоследък се наблюдава засилено търсене на гуми с висок скоростен индекс, особено в Централна Европа и Северна Америка, където компанията отбелязва ръст,“ твърди вицепрезидентът на отдел „Маркетинг и комуникация“ Анти-Жуси Тахтинен.

 

Във вътрешността на овалната писта ще бъдат изградени и други тестови съоръжения. Те ще бъдат използвани за изучаване на поведението на гумите по време на аквапланинг, спиране и завиване на мокро. Пистата ще бъде подходяща и за повечето тестове за хомологация, като тези за нивото на шум.nokian_winterdriving1 nokian_tyres_winter_tyre_testing_055 nokian_tyres_testing_in_ivalo_9

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин