299 конски сили на ток: тествахме спортния електрически SUV на Volkswagen

0507
2021

Хората от Volkswagen се държат така, сякаш са открили трите букви за първи път! А ние помним добре, че още през май 1983 във Волфсбург ги използваха за Scirocco II със специални предни и задни брони, 14-цолови джанти и 1,8-литровия агрегат със 112 к.с. Рекламите гласяха „Повече удоволствие и по-спортно усещане. Без доплащане.“ Всъщност този лозунг е валиден и ден. А за доплащането ще говорим по-късно. Първо нека приветстваме новия Volkswagen ID.4 GTX. Компактният SUV е първият електромобил на Volkswagen с трите „магически“ букви. А след първия му тест смело можем да заявим: той е подобаващо мощен!

Досега познавахме ID.4 като модел само на задно задвижване с 204 к.с. При GTX големият електродвигател си остава на мястото, но сега има и „съотборник“ на предната ос. Той се включва с още 109 к.с., което генерира системна мощност от 299 к.с. И, разбира се, щом и двете оси се задвижват от отделни двигатели, това се нарича задвижване на всички колела. В случая с GTX изглежда 4х4 системата няма кардан, няма механична връзка между осите. Вместо това двета електрически машини са свързани по електронен път помежду си, както и със системите за управление на окачването и на спирачките.

Върви добре: двутонният SUV може да достигне 100 км/ч за 6,2 секунди и гарантира неповторимо усещане по завоите.

Системата за контрол на динамиката на шофиране координира действието на отделните системи. Вече я познаваме (и оценяваме високо) от Golf GTI и R, а в GTX мрежата за контрол на стабилността и управлението на 4х4 трябва да гарантира, че динамиката на движение, сцеплението и стабилността са на най-високо ниво. Толкова за цветната реклама.

Надлъжната и напречната динамика са убедителни

А как се представя машината на практика? На първо място, проверихме ускорението от 0 до 100 км/ч: то действително отнема само 6,2 секунди, истинска лудост при SUV с тегло над 2,2 тона. Ниският център на тежестта на електромобила винаги осигурява брилятно пътно поведение, но GTX има още един „жокер“ за противодействие на физичните закони. Когато в бързи и остри завои каросерията се наклонява, управляващата електроника активира спирачни намеси или намалява подавания към вътрешните за завоя колела въртящ момент, така че ID.4 да отиде там, където го насочваме с волана. Профилът на шофиране Sport, при който предната електрическа машина винаги се включва, гарантира несравнимо удоволствие. Ей, VW! Ако не бяхме погледнали индикатора за заряда на батерията, тази атака на завоите може да продължи вечно, въпреки че системата за стабилност не ни дава да прекаляваме.

Няма проблем: на задния мост GTX намалява скоростта с помощта на издръжливи барабанни спирачки.

Да, сега не е моментът да говорим за батерията. Капацитет 77 кВтч, до 480 километра пробег („близо до клиента“ – както твърдят от Volkswagen). Oт тази стойност спокойно изваждаме 20 процента, в теста на AUTO BILD измерихме 361 километра във варианта с 204 к.с., който той трябва да покрива с 40 километра повече от GTX. А този електрически SUV може да се зарежда само с до 125 кВт докато конкурентите от Hyundai (Ioniq 5) и Kia (EV6) се „хранят“ два пъти по-бързо.

ID.4 използва барабанни спирачки на задния мост

Но какво пък – ще се наложи само да изпием още едно кафе на бързата зарядна станция – така ще можем да отделим повече внимание на външния вид на GTX. 20-цоловите алуминиеви джанти са серийна, а нашата тестова кола има 21- цолови джанти, с 235-милиметрови „валяци“ отпред и 255 мм отзад. Предните спирачни дискове са изключително големи, с диаметър 358 милиметра, но за сметка на това отзад са монтирани барабанни спирачки. Барабанни спирачки на 299 к.с., сериозно ли говорите? Да, защото те се използват рядко при ежедневно шофиране, тъй като електродвигателите се грижат в по-голяма степен за отрицателното ускорение. А от Volkswagen казват, че накладките на барабанните спирачки били проектирани за целия експлоатационен живот на автомобила, докато дисковете биха ръждясали, ако не се използват. При спиране от 100 км/ч стандартния ID.4 „закова“ след 34,5 метра – топстойност, и то с барабанни спирачки.

Да не забравяме и специалните декорации на GTX: решетка с мрежа тип „пчелна пита“, по-атрактивна задна броня, с 15 милиметра по-ниска каросерия, суперудобни спортни седалки, скосен отдолу спортен волан и облечено в кожа табло с червени контрастни шевове. Всичко това е напълно очаквано с оглед на цената – малко над 100 000 лева (по данни за Германия).

Изводът: абревиатурата GTI се превърна в култ при бензиновите двигатели, а GTX може да я замести успешно при електромобилите на Volkswagen. Спортен външен вид, перфектно пътно поведение на благодарение на задвижването на четирите колела и бързо ускорение благодарение на 299 к.с. Но цената е доста висока.

Технически данни VW ID.4 GTX • Двигател: асинхронен електродвигател отпред, синхронен електродвигател с постоянно възбуждане отзад • Мощност: 220 кВт (299 к.с.) • Максимален въртящ момент: 162 Нм преден електродвигател, 310 Нм заден електродвигател • Задвижване: двойно, 1-степ. трансмисия • Дължина/ширина/височина: 4582/1852/1637 мм • Тегло: 2224 кг • Обем на багажника: 543-1575 л • 0-100 км/ч: 6,2 сек • Макс. скорост: 180 км/ч • Консумация 18,2 кВтч/100 км • Емисии на CO2: 0 г/км • Цена от 100 000 лв. (за Германия)

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин