25-годишна колумбийка тества за Sauber

3010
2018

Taтяна Калдерон ще кара за първи път болида на Sauber от Формула 1 следващата седмица на пистата „Ерманос Родригес“ в Мексико. Калдерон, която се състезава за Jenzer Motorsport в GP3, от два сезона се води тестов пилот на Sauber, но в действителност това ще бъде първият път, когато ще кара F1-болида. Тя ще получи машината от Антонио Джовинаци, който преди това ще изпробва гуми Pirelli с колата. Калдерон ще може да измине 100 километра с болида. И тъй като между смените на пилотите няма да има много време, Sauber няма да може да предложи на дамата оптималната позиция за каране. Защото Татяна е с около 10 см по-ниска от двамата основни пилоти на отбора Маркус Ериксон и Шарл Льоклерк. „Въпреки това мисля, че ще се чувствам добре. Все пак във Формула 1 има сервоуправление – каквото не е налично в GP3 или Формула 2“, оптимистично коментира Калдерон.

В момента младата жена записва трети сезон в GP3, третата лига след Формула 1 и Формула 2. Въпреки че за 49 старта най-доброто й постижение е шесто място, през 2019 Калдерон иска да отиде във Формула 2, а не в новата женска формула W Series.

По принцип представителки на нежния пол рядко карат актуалните F1-болиди. За последно Сузи Волф записа доста тренировки с Williams през 2014 и 2015. Мариа де Вилота беше тест-пилот на Marussia, но по време на тест катастрофира толкова тежко, че вследствие на травмите си почина година по-късно. Катрин Ледж се качи в кокпита на Minardi-Cosworth през 2005, а Сара Фишър направи тест c McLaren-Mercedes. Преди това през 1992 Джована Амати записва три квалификации за стартове от F1, но поради слаби времена не успява да намери място в стартовата решетка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин