25 години еталон при вановете: Mercedes-Benz Sprinter

2210
2020

С близо 4 милиона продадени вана в 130 държави, Sprinter е най-успешният модел в лекотоварната гама на Mercedes-Benz.  С появата си преди 25 години той задава рамките на сегмента превозни средства между 3,0 и 5,5 тона. През 1995 г. първият Sprinter напуска поточната линия в завода в Дюселдорф. Само една година по-късно моделът вече се произвежда и на латиноамериканския пазар в Гонзалес Катан, Аржентина. От 2006 г. още две фабрики в Лудвигсфелде, Германия и в Чарлстън, Южна Каролина, САЩ започват да сглобяват лекотоварните автомобили.

От пускането му на пазара през 1995 година до днес Sprinter дава името си на цял клас превозни средства. С революционните за времето си дискови спирачки на предните и задните колела, с антиблокираща спирачна система ABS, с аеродинамичен дизайн и нисък разход на гориво Sprinter се фокусира върху безопасността, ефективността и комфорта, която предлага на собствениците на малки и големи бизнеси.

Третото поколение на бестселъра е на пазара от юни 2018 година. To комбинира прогресивен дизайн с комфорт и системи за сигурност, типични за леките автомобили. Като например радарния асистент за поддържане на разстоянието DISTRONIC и паркинг пакета с 360-градусова камера. Добавяйки мултимедийната инфотеймънт система MBUX (Mercedes-Benz User Experience) и допълнителното задвижване на предните колела, Sprinter е един от двигателите на иновациите в своя сегмент и до днес.

Широката гама от варианти на вана е впечатляваща: повече от 1000 различни версии могат да бъдат конфигурирани от възможните каросерии, шасита, задвижващи концепции, тонаж и оборудване със специфични изисквания. В третото поколение има още по-голям избор от задвижващи агрегати, благодарение на новодостъпните предно задвижване и два вида предавателни кутии, включително и 9-степенната автоматична предавателна кутия с хидротрансформатор. С тези възможности настоящият Sprinter предлага идеалната основа за преоборудване в хладилен автомобил или линейка например, както и с така наречената „задвижваща глава“, която може да се използва за изграждането на кемпери.

Безкомпромисното качество и практичността на Sprinter спомагат за широкото му приложение. Част от най-големите компании у нас се доверяват за ежедневните си логистични операции на лекотоварната гама на Mercedes-Benz, която генералният дистрибутор на марката Силвър Стар предлага на българския пазар. Допълнителен плюс за избора на модела са качественото сервизно обслужване с оригинални резервни части, удължената гаранция и възможността за и заместващ автомобил при необходимост от текущ ремонт или евентуален инцидент на пътя.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин