„24 часа на Льо Ман”: триумф за Porsche, драма за Toyota

Тазгодишното издание на най-напрегнатото денонощие в автомобилния спорт беше най-интересното от години насам. Почти до края на надпреварата победат на Toyota беше като в кърпа вързана, докато технически дефект не позволи на Porsche да защити титлата си


19
юни
2016

След драма с техниката при Toyota Porsche триумфира за 18-и път в легендарното състезание „24 часа на Льо Ман”. Германският отбор рекордьор беше почти победен пред 263 500 зрители, когато в предпоследната обиколка временният водач в състезанието Казуки Накаджима отпадна заради технически дефект. „Не ми се вярваше какво се случва”, призна пилотът на Porsche Марк Лийб.

Лийб караше автомобила победител, като се сменяше зад волана със швейцареца Нийл Яни и французина Ромен Дюма. „Естествено, че съм изумен. Направо нямам думи. Това, което стана, е истинска мечта”, каза Дюма. До края триото водеше тежка битка с екипажа на Toyota, когато след 383 обиколки и повече от 5000 км техниката не реши изхода в състезанието. „Трудно ми е да повярвам в това, което се случи. Къса ми се сърцето, щом се сетя за това, което се случи с момчетата от Toyota. Не бих го пожелал на никого”, каза пилотът на Porsche Яни.

По-тъжно за Toyota не можеше и да бъде: японците загубиха в последния тур.

По-тъжно за Toyota не можеше и да бъде: японците загубиха в последния тур.

Със счупената си Toyota Накаджима бавно завърши последната обиколка и по този начин наруши правилата – затова японската машина беше извадена от класирането. Вторият автомобил на японците обаче успя да се добере до среброто с три обиколки изоставане. Иначе слабо представилите се Audi-та се изкачиха напред в класирането и завършиха съответно на трето и четвърто място. „Никога не съм преживявал нещо толкова трагично”, каза спортният директор на Audi Волфганг Улрих за нещастието на Toyota.

След сътресенията в последните километри боксът на Toyota потъна в сълзи. Механици и инженери невярващо клатеха глави, чудейки се как може да ги сполети такова нещастие. За сметка на това в лагера на Porsche ликуваха – там всички избухнаха, след като Яни профуча на финалната права покрай „тътрещата” се Toyota и няколко минути по-късно първи видя карирания флаг.

При това Porsche и другата марка от концерна VAG – Audi, бяха с по-слаби позиции още преди старта. Заради скандала с вредните емисии и нуждата от намаление на разходите двата производителя пуснаха само по две вместо по три коли във върховия клас на прототипите. При това Porsche трябваше да се откаже от услугите на миналогодишния победител Нико Хюлкенберг, който тази година беше зает със състезанието от F1 в Баку. На финала обаче триото на Porsche остана на върха.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин