Спорт » 230 пилоти от 14 нации стартираха в петото издание на „EKO 24 часа на България“

230 пилоти от 14 нации стартираха в петото издание на „EKO 24 часа на България“

0510
2022

„EKO 24 часа на България“, част от Европейския картинг шампионат по издръжливост, завърши петото си издание на картинг пистата в Хасково.  Състезанието събра 230 участници от 14 нации, които финишираха след 24-часова оспорвана надпревара и нощно каране при дъждовни условия. „EKO 24 часа на България” провокира отново силен интерес и създаде вълнуващи емоции за състезателите и публиката. Този път състезанието включваше три категории: про, голд и силвър. Точно след 1440 минути постоянно каране, изпълнено с висок адреналин и хъс за победа, първи финалната линия пресече отново френският отбор на MRK Pro, който навъртя цели 1466 обиколки и измина близо 1700 км.

След 24-часова борба за победата и на едва 19 секунди зад шампионите в категория Pro, се класира френският отбор с българско участие в лицето на пилота Георги Ванков – Selestat Kart Indoor. Бронзовите медали останаха за пилотите от германския отбор на PF Racing. В категория Gold на почетната стълбичка бе окупирана само от белгийски отбори. Победител стана отборът на LDB Racing Team, втората позиция бе за отбора на Panthaa Racing Team, а на трето място се класира BF 1 Motorsport Racing Team. В категория Silver, най-новата категория в състезанието, първи се класира отборът на „Еко и приятели“ след много оспорвана битка с младия отбор на SKR Junior 1, който бе съставен изцяло от млади пилоти на възраст между 12-14 години. Третата позиция в категорията бе заета от отбора на Scuderia Sbinalla, абсолютни дебютанти в дисциплината.

По традиция и тази година срещу професионалните картинг състезатели се изправи и „Отбор на звездите“. Звездният отбор показа истински спортен дух, хъс за победа и сплотеност за каузата, в помощ на малкия Гого.

За поредна година организаторите подкрепиха благотворителна кауза-лечението на малки Гого от Хасково. Те предоставиха част от средствата, събрани от таксите за участие в състезанието.

„ЕКО 24 часа на България предостави много изненади, силни емоции и адреналин за всички любителите на моторните спортове.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин