2,2 млн. долара за най-скъпия Mustang в историята

1601
2019

Най-скъпият Mustang в историята беше продаден за колосалната сума от 2,2 млн. щатски долара. Става въпрос за Shelby GT500 Super Snake от 1967, за който експертите очакваха, че ще достигне максимум $1,1-1,2 млн. Високата сума е постигната, тъй като автомобилът е прототип, произведен в един-единствен екземпляр, защото специалната модификация се излиза твърде скъпо, за да влезе в серийно производство. Произведствените разходи са дори двойно по-високи, отколкото при стандартния GT500, а максималната мощност са впечатляващите 520 конски сили.

Те са генерирани от почти същия двигател като този, използван в победителя от „24 часа на Льо Ман“ GT40. Неслучайно тръбите на изпускателната система наподобяват тази при GT40. Проектираният за моторспорта агрегат издържа на 6000 об/мин за дълги сесии от обиколки. Самият Карол Шелби тества Mustang-a и достига с него 273 км/ч.

Освен специалния мотор Super Snake разполага и с по-твърдо окачване, метални спирачни тръбопроводи, външен маслен радиатор и др. Отвън колата се различава по характерните за Льо Ман ивици и хромираните декоративни елементи.

На изложението в Детройт Ford представи най-мощния Mustang в историята – Shelby GT500 с „над 700 „коня“. На практика прототипът отпреди половин век не е много далеч като потенциал от  модерната „бегачка“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин