AUTO BILD България / 22 екипажа стартираха в офроуд надпреварата RFC Balkans 2016

22 екипажа стартираха в офроуд надпреварата RFC Balkans 2016


21
юли
2016

С тържествена церемония в центъра на Копривщица днес бе даден официалният старт на RFC Balkans 2016. Общо 22 състезателни машини застанаха под стартовата арка на офроуд надпреварата, която е кръг от глобалните оф-роуд серии под шапката на легендарната надпревара Rainforest Challenge, провеждаща се в Малайзия.

Стартът на RFC Balkans 2016 бе даден от кмета на община Копривщица Генчо Герданов, който подари икона на Света Богородица на организационния екип и пожела безаварийно протичане на състезанието. След официалната церемония, екипажите се отправиха към първите специални етапи за деня, в района на местността „Хайдушки кладенец” в Средна гора.

Участниците в RFC Balkans са разделени в три класа – екстремен състезателен, adventure sport и touring adventure. В зависимост от избрания клас и подготовката на джипа, състезателите ще се сблъскат с различни по трудност и сложност оф-роуд трасета и специални участъци.

Така, участниците в състезателния клас ще трябва да се справят с цели 7 специални етапа днес, включително и нощен, които ще предложат преодоляване на изключително тежки терени в планината. За клас adventure sport, организаторите са предвидили 30-километрово оф-роуд трасе с навигиране по GPS, а за десерт участниците ще се сблъскат и с два нощни специални етапа, първият от които стартира в 22 часа довечера.

Утре са предвидени още няколко етапа през деня, а кулминацията ще бъде най-тежкият и дълъг нощен етап, наречен „зоната на здрача”, който ще изправи участниците пред наглед невъзможни за преодоляване препятствия и ще накара и най-заклетите конкуренти да действат отборно.

Последният състезателен ден на RFC Balkans 2016 e в събота, като в края на деня ще е и официалното награждаване на призьорите. Най-добрият екипаж в състезателния клас ще спечели и голямата награда – безплатно участие в юбилейното 20-то издание на легендарното оф-роуд състезание Rainforest Challenge в Малайзия през декември.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин