21-годишна красавица е механик в DTM

Ясмин Ротер има професия, за която много мъже могат само да си мечтаят: 21-годишната дама работи като механик –  тя е единствената жена с тази длъжност в Германския туристически шампионат (DTM).

1109
2016

Когато Ясмин Ротер (21) разказва на приятелите си за своята работа, често пъти учудването е голямо. Защото Ротер е механик в Audi Sport Team Abt в DTM. Това я прави уникална. “Аз съм единствената жена в отбора, но моите колеги-мъже ме уважават и се разбираме много добре помежду си”, казва Ротер, която по нищо не отстъпва на своите колеги. “Ходя редовно на фитнес, защото колелата не са лесни за носене. Трябва да си в добра физическа форма, но с няколко малки трика всичко се получава.”

Името на Екстрьом е едно от най-известните в DTM

Името на Екстрьом е едно от най-известните в DTM

Личният й живот почти не се приближава до това, което прави в професията си. “Естествено, че не се разхождам наоколо с мръсни ръце”, смее се Ротер. “Затова всички мои приятели се изненадват, когато им разкажа с какво се занимавам професионално. Никой не вярва на това.“ От време на време, обаче, в свободното си време, посяга и към гаечния ключ. “Още от по-рано поправях ролери с приятелите, а по-късно също и коли.”

Ротер работи предимно върху автомобила на Матиас Екстрьом (38) и помага навсякъде: от смяна на гуми до ремонтни работи. “За мен това е съвсем нормално, това е моята професия и аз обичам да правя това. Доставя ми удоволствие.” Единствено тя не помага все още в бокса по време на състезание. Също така хубавата блондинка в бокса не остава незабелязана и от Матиас Екстрьом. “Намирам го за супер, че тя е зачитана измежду всички мъже, това е нещо необичайно”, радва се шведът на женската подкрепа в своя отбор механици.

Това, че Ротер се присъединява към моторния спорт, не е случайност. “Действително започнах първото си образование за адвокат, но винаги съм обичала да ремонтирам”, усмихва се тя. “И така реших да превърна това в професия.” 21-годишната дама сега е в третата година от обучението си по автомобилна мехатроника  и междувременно помага в Audi-Team Abt. “Започнах съвсем нормално в сервиза”, разказва Ротер. “След това ме попитаха дали искам да се преместя в състезателния спорт.” Една мечта за Ясмин Ротер: “Винаги съм имала огромен интерес към това.” Как ще продължи, след като завърши образованието си, все още не е ясно, но тя вече има планове. “Във всеки случай искам да остана в моторния спорт, и преди всичко в DTM.“

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин