/ 200 пилоти от 14 нации стартират в „ЕКО 24 часа на България” в Кюстендил

200 пилоти от 14 нации стартират в „ЕКО 24 часа на България” в Кюстендил

Европейският картинг шампионат за издръжливост „ЕКО 24 часа на България” продължава на 17.06 точно в 12.30 часа, като за първи път картинг писта Пауталия в Кюстендил ще се превърне в арена на битка между най-добрите картинг пилоти от целия свят. За шеста поредна година България ще бъде домакин на едно от най-големите ендюрънс състезания в света, част от Sodi World Series.

Отборната надпревара за издръжливост е от типа „24 часа на Льо Ман“. „ЕКО 24 часа на България“ привлича силен международен интерес от състезатели от цял свят. Това ще бъде шестото издание на формата, като участие в него ще вземат над 200 пилоти от 14 нации, разпределени в 41 отбора. И в тазгодишното издание пилотите ще бъдат изправени пред предизвикателството да се състезават през нощта, като посоката на движение по пистата ще бъде обърната точно на 12-ия час от старта на състезанието. Организаторите на „ЕКО 24 часа на България“ отново обещават много изненади, силни емоции и адреналин за любителите на моторните спортове. Входът за всички посетители е свободен. Любителите на високите скорости, които няма да имат възможността да посетят събитието на място, могат да проследят надпреварата и чрез преките включвания по БНТ. По традиция ЕКО България отново ще вземе участие в надпреварата чрез свой отбор „Еко и приятели“.

И тази година срещу професионалните картинг състезатели ще се изправи „Отбор на звездите“, който ще бъде съставен от популярни лица от различни сектори и професии. Пилотите в отбора ще са актьорите Наум Шопов и Леард Докле, реалити звездата Виктор Стоянов, Михаела Тодорова от „Игри на волята“, младият автомобилен и картинг пилот Калоян Върбицалиев, носителят на няколко приза за треньор на годината през 2023 Ивайло Борисов (треньор на Алберт Попов), и автомобилните влогъри Иван Ванов и Дани Рангелов. И през 2023 ЗАГОРКА отново подкрепя шампионата с инициативите си за безопасно шофиране и отговорна консумация, водени от марката Heineken 0.0 и посланието си „Когато шофираш, никога не пий“.

Също така, освен състезателен характер, надпреварата отново ще има и благотворителен елемент. Част от таксата за участие и лични дарения ще бъдат предоставени на детското отделение към МБАЛ Кюстендил.

Европейският шампионат по картинг ще продължи с още два старта за годината: на 27 август ще се проведе „ЕКО 8 часа на България“ отново  на писта „Пауталия“ в Кюстендил, а на 30.09 – 01.10 „ЕКО 24-часа на България“ за първи път ще се проведе и на „Картинг писта Враца – B&S Racing Team”

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин