20 секунди определиха победителя в ЕКО 8 часа на България

1505
2024

Lacrima Racing Team спечели втория кръг от Европейския картинг шампионат по издръжливост. Слънце, дъжд и куп обрати белязаха надпреварата във Враца.

Осем месеца след финала на “ЕКО 24 часа на България” Враца отново бе домакин на Европейския картинг шампионат по издръжливост, но този път за осемчасово състезание. По-късата продължителност на надпреварата обаче по никакъв начин не се отрази на шоуто, което започна още по време на квалификацията. Във финалните минути на сесията Eventa Racing излезе начело, след като подобри с една-единствена хилядна резултата на BOSCH ECS.

Това обаче бе само прелюдия към екшъна, който се разрази два часа преди финала на състезанието, когато облаците над Врачанския Балкан донесоха първите капки дъжд. За броени минути пистата промени тотално своя облик и спорът за лидерската позиция се прехвърли от трасето към бокса, където започна да ври и кипи.

При нормални обстоятелства в картинг надпреварите по издръжливост питлейнът е най-спокойната зона на цялата писта. Не и този уикенд във Враца, тъй като дори и най-бързите отбори рискуваха всичко, изградено в рамките на първите шест часа, да пропадне само за броени минути при грешка в стратегията.

Въпреки променливите условия и множеството неизвестни фаворитите от Lacrima Racing Team Димитър Гайдов, Станислав Неделчев и Николай Лисев все пак триумфираха на финала в “ЕКО 8 часа на България”. Само на 19,9 секунди зад тях завършиха пилотите на Eventa Racing Диян Костадинов, Виктор Николов и Веселин Паунов, а Георги Попчев и Росен Тодоров от Plovdiv Racing останаха трети, въпреки че пет минути преди финала имаха две секунди преднина в спора за втората позиция.

Десетите в генералното класиране пилоти на Beton Racing спечелиха победата в категория Gold, a Run For Fun бе номер едно в Silver.

За насърчаване на безопасното шофиране и в подкрепа на отговорната консумация, ЗАГОРКА продължава партньорството си с Европейския шампионат по картинг за издръжливост в България чрез марката Heineken 0.0 и посланието “When you Drive Never Drink” („Карай трезво! Когато шофираш, никога не пий“).

Третият кръг в шампионата, организиран от Karting Events Bulgaria, ще бъде и най-голямото състезание в сферата на моторните спортове у нас. Писта “Пауталия” в Кюстендил ще бъде домакин на “ЕКО 24 часа на България” на 8 и 9 юни, където се очаква да стартират близо 50 отбора, голяма част от които са водещите чуждестранни екипи в Световните серии на SODI.

Повече информация за изминалата надпревара и предстоящите състезания може да намерите на официалната страница във Facebook.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин