2-кратният шампион във Формула Е Жан-Ерик Верн: „Разработваме автомобилите на бъдещето“

0111
2022

Жан-Ерик Верн, като двукратен шампион на серията Вие се възхищавате от Формула Е. Защо?
Жан-Ерик Верн: Ние сме посланици на електрическата мобилност. Като караме в сърцата на градовете, показваме, че междувременно електромобилите стават за много неща – също така и за ходене на работа, а и на по-дълги разстояния. Ние не само се състезаваме, но и рекламираме нов вид мобилност. Това е важно, тъй като това е бъдещето.

Убеден ли сте в електрическата мобилност?
Да, след 20 години в градовете вече няма да има бензинови автомобили. В някои градове това дори ще се случи още по-рано. Това е път, който трябва да извървим. И производителите трябва да направят най-добрите електромобили. Моторният спорт отново ще се случва в лабораторията. При Формула 1 вече не е така. Назовете ми един обикновен автомобил, който се движи със същото задвижване като във Формула 1. Ако изобщо съществуват такива спортни автомобили, то те струват над 600 000 лв. Кой би си позволил такъв автомобил? Формула Е е значително по-важна, тъй като ние разработваме автомобилите на бъдещето.

Тя изисква по-голямо натоварване, отколкото човек предполага. Сравнете я с Формула 1.
Ние сме по-бавни в завоите, но се борим много повече с автомобила. Това е екстремно предизвикателство, да движиш тези електромобили на лимита им. Също и затова, че по време на състезание трябва да пестим колкото може повече енергия, като същевременно се стремим да не изоставаме от другите. Затова главата ти е значително по-активна от тази на пилот от Формула 1. Все едно да трябва да играеш шах по време на шофиране.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин