1990: Всичко расте… a Lexus LS 400 напада „големите“

1311
2016

Германският народ е щастлив, защото отново е сплотен след 45 години разделение, а радостта на нацията става още по-голяма, защото страната е станала световен шампион по футбол. За Toyota това, което е изглеждало невъзможно, също се е превърнало в реалност – нов луксозен Lexus се бори за място сред звездите.

1:1, 1:0 и LS 400 – кои ли са най-важните числа за германците? Съотношението 1:1 изразява съединението (икономическо, валутно и социално) между Източна и Западна Германия. Марките от бившата ГДР и ФРГ се разменят в съотношение 1:1, което прави всички германци – общо 80 млн., равни – поне що се отнася до заплати, наеми, ренти и прочие.

Някои обаче са „по-равни” от другите – като Бекенбауер например. В италианската столица Рим, където тримата тенори правят невероятен концерт и се играе финалът на световното първенство по футбол, той се изкачва на върха. Франц е първият европейски футболист, който успява както по къси гащи, така и с костюм и вратовръзка – и като играч (1974), и като треньор, е номер 1.

Както и Toyota – при сравнителния тест на луксозни лимузини на AUTO BILD между Mercedes 420 SE, Jaguar 4.0, Audi V8 и BMW 735i Lexus LS 400 печели в категорията „цена-качество”. Това прави щастлив стар човек в далечната Нагоя – Еиджи Тойода е удовлетворен, защото визията на Toyota се е превърнала в реалност. Нищо вече няма да бъде както преди.

Lexus внимава да не издава произхода си – Toyota продава луксозната марка чрез ексклузивни представителства, за да подчертае премиум характера на продукта, но това не помогна за успеха в Германия.

Германската история обаче не е завършила, както и доминацията на германския „кралски” клас автомобили. Германия отново е обединена и след 45 години разделение и 40 години съществуване на ГДР има пълен суверенитет. А японският производител на автомобили в големи серии Toyota, който завладя света с практични и здрави, но безлични превозни средства, получи отлична оценка за своя нов Lexus LS 400. Според редица автомобилни експерти тази кола е била най-добрата сред луксозните.

Това е направо велико, това обръща света с главата надолу… и това не се харесва на лидера в годината на неговия триумф. Как може да се случи това, което изглеждаше немислимо? Сякаш слон минава през иглено ухо…

От една страна, защото Михаил Горбачов остави историята да следва своя собствен ход, а от друга – защото г-н Тойода, племенник на създателя на концерна Toyota и откривател на стегнатото производство (lean production), инвестира 1 млрд. марки в мечтата на живота си, само и само да накаже юнаците с вирнати носове в Щутгарт, Мюнхен или където и да било. Патриархът е бил на повече от 70 години, в есента на своя живот, когато с Lexus демонстрира на другите как се яде ориз с клечки, без нито едно зрънце да падне на покривката.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин