1980… и четворната атака на Audi Quattro

Рейгън сменя Картър като президент на САЩ. Audi отбелязва новия мандат с quattro. Когато говорим за 1980, значи разглеждаме политиката на силата – който изпреварва отдясно, повежда.


11
ян.
2017

Какъв старт на новото десетилетие само – със своите 1190 км/ч суперкола успява да бъде по-бърза от звука, повърхността на Венера се изследва, а раждането на шестзнаци става възможно след хормонално лечение.

Това ли ще бъде техниката, която ще ни отнесе в следващото десетилетие? В началото германският автосвят изглежда нормално – Porsche прави най-бързите, BMW – най-спортните, Mercedes – най-благородните, а останалите – най-достъпните коли. Японците имат 10-процентен дял от пазара. Всички леки (без офоруд) автомобили обаче са с предно или задно задвижване… до момента, в който един човек от Инголщат, на име Фердинанд Пиех, решава да задраска думичката „или” и да я заместя с „и”. quattro движи и предните, и задните си колела, при това постоянно – ето това се казва модерен четирибой.

Неговата ерогенна зона са хлъзгавите трасета и снежните пътища. С quattro Audi няколко пъти става световен рали шампион и се доказва като марката, която постига своя „напредък чрез техника”.

Изведнъж от Porsche започва да се учудват сериозно – кога успяха да ги изненадат от Audi? Как толкова бързо станаха световни рали шампиони? Audi наистина гради своята марка на базата на мотото „напредък чрез техника”… Времената се менят толкова бързо, че скоро целият свят е опиянен от магията 4х4. Експериментът на Пиех (тогава на 43) се оказва успешен и благодарение именно на това той си спечелва място сред смелите автомобилни мениджъри, успели да наложат своите идеи.

Кой очакваше, че обикновена средностатическа майка с основно образование ще роди това абсолютно неортодоксално дете с огнено задвижване и средиземноморски темперамент? Кой позволи на лежерната фабрика на Volkswagen смелостта да ускори своята дъщеря Audi с исторически значимото 4х4-предаване?

Типични за Audi са удобният спортен волан и лесно четящите се уреди.

През 1980 автомобилният космос получи още една звезда. Иначе небосклонът се затъмнява, защото мирът няма шансове. Джон Ленън, геният на „Бийтълс”, лежи мъртъв на тротоара, след като е застрелян пред входа на дома си от психично болен човек. Въпреки това апелът на великия музикант Give Peace a Chance! обикаля целия свят. За съжаление посланието не стига до всички. На Октоберфест в Мюнхен десни радикали взривяват бомба и 13 души загиват. Дори и слънцето сякаш носи изразява мъката, когато небето потъмнява след избухването на вулкана Света Елена в САЩ. Мрачно става и около Джими Картър. Неговият опит да спаси пленени хора от щатското посолтво в Техеран с военна намеса се оказва неуспешен. Производителят на фъстъци Картър заплаща за грешката си със загубата на президентските избори срещу филмовата звезда Роналд Рейгън.

Калниците са раздути, за да могат да побират дори и дебели гуми за рали.

Много хора може би щяха да се радват повече, ако Уди Алън беше заел най-важния пост в страната. quattro обаче не е кола за градски невротици, както подсказва и «ралиджийската» му визия. То трябва да се движи далеч от задръстванията, по острите завои на «Монте Карло», по хлъзгавите отсечки на «Сан Ремо» или по вечния лед на «Швеция». Няма нищо невъзможно за това Audi – дори чисто и просто поддържането на зададения курс по магистралата. Ричард Гиър се превръща в американски жиголо, а quattro – в кола за всяка ситуация. Особено когато шофьорът завърти клапана, разположен в жабката. Функцията на този вентил е да увеличава налягането на турбокомпресора – то се вдига от 1,2 на внушителните 2,2 бара.

В средна конзола са поставени индикаторите за блокажите на диференциалите.

Нормалната версия на първото quattro подобно на всяко Audi има само пет предавки и не предлага никакви глезотии. Който успее да се докопа до рали-версията, е истински щастливец – от 200 к.с. мощността е вдигната на 220, а максималната скорост – от 200 на 220 км/ч. Audi-то се превръща в Carrera с ускорение от 0 до 100 за седем секунди. Как да повярваш, че тази „бегачка” е вдъхновена от тромавия военен VW Iltis?

Understatement a ла Audi: надписът turbo може да бъде намерен само в двигателния отсек.

Под лоста на спирачката между двете седалки има две „магически” ръчки. Те отварят вратата към пъстрия 4х4 свят. Едната активира блокажа на централния диференциал – така колата се държи „послушно” на мокра или друга хлъзгава настилка. Другата помага тогава, когато колата заседне в кал или сняг. Ако и двата блокажа са активирани, всички колела се въртят с една и съща скорост – това е полезно в борбата за победата в рали „Монте Карло” или „Швеция”.

4х4-задвижването е перманентно, както и празнотата в касичките на тези, които са си позволили прекрасното купе. То е струвало 49 900 марки. Освен цяла камара техника, която едвам се побира под капака, за солидната сума човек получава кола с брутален дизайн. Двоен ауспухов накрайник, раздути калници, малки „вторачени” фарове, спойлери отпред и отзад: quattro изглежда като бик, но без рога.

quattro е базирано на Audi Coupe.

Нещо отвън обаче липсва – надписът turbo. Той може да бъде открит само след вдигане на предния капак. Абсолютно небрежно Audi се отказва да даде указание за повишението на мощността. Понятието quattro трябва да бъде достатъчно. И наистина е, защото днес всяко дете знае за какво се използва думичката, започваща с q.

Четири малки правоъгълни фара са най-запомнящото се в лицето на quattro, макар и да не светят много добре.

Технически данни: Audi Quattro 5-цилиндров инжекцион с турбо; работен обем 2144 куб.см; макс. мощност 147 кВт (200 к.с.) при 5500 об./мин.; макс. въртящ момент 280 Нм при 3500 об./мин.; 5-степенна трансмисия; 4х4 задвижване; Д/Ш/В 4404/1723/1344 мм; тегло 1335 кг; макс. скорост 222 км/ч; 0-100 км/ч за 7,5 сек.; разход 16 л/100 км; цена през 1980 г.: 49 900 марки

Още по темата