1959: Renault Estafette – този бус ще остане в историята!

0809
2022

Верният „служител“ на предприемачите дълго време приема формата на бус или камион в зависимост от товарите, които трябва да транспортира. Но в следвоенния бум занаятчиите и търговците се нуждаят от нещо много по-различно от ван с малка вместимост или камион с „тромав“ дизайн. През 1959 Renault намира идеалната среда между тези две крайности в лицето на Estafette – идеален помощник за работа. Задната му част е освободена от механични компоненти, за да осигури нисък под и максимално голям обем. При Estafette Renault въвежда предното предаване за първи път в товарен модел, а бусчето е като пътеводна светлина за развитието на Renault 4, което се появява през 1961.

Estafette може да се адаптира към всяка професия. Три врати отзад за по-лесно товарене, плъзгаща се врата (от страната на тротоара) за ускоряване на доставките до магазините и най-голямото нововъведение – плъзгаща се врата за шофьора, който се превръща в доставчик. Лансират се пет версии на Estafette: Zone Bleue (за града), бус с полезен товар 600 кг, бус с висок просвет, покрит с брезент бордови и 9-местен минибус Microcar. Скоро след това е лансирано широко портфолио от варианти според конкретната нужда – и така Estafette се превръща в магазин, работилница, линейка, кемпер и др.

Неконвенционалният Estafette се възползва от шанса да се радва на нетрадиционен дизайн и да се откъсне от сивия метал с ярки, весели цветове като оранжево, жълто и синьо.

Още по темата


ƒ