186 км/ч на две гуми с автомобил!

2510
2016

Една кола, две колела, над 186 км/ч! Професионалният пилот каскадьор Веса Кивимяки от Харма постави нов световен рекорд за скорост на две колела. Той изглежда щастлив, но изненадващо спокоен, след като счупи световния рекорд на пистата на летище Сейняйоки в края на август.

Кивимяки мечтаел за подобряването на този рекорд от много дълго време. „Започнах да карам на две колела преди 15 години и съм участвал в редица каскадьорски шоута във Финландия и по света. Скоростта никога не е била като тази обаче. Въпреки това моята мечта винаги е била да подобря рекорда за най-бързо шофиране на две колела“, признава Кивимяки.

И той вече осъществи мечтата си. „Знаех, че Nokian Tyres държи рекорда за най-бързо движещ се автомобил върху лед от 2013 г. Когато разбрах, че са разработили технологията Aramid Sidewall за подобряване на здравината на гумата, веднага поисках да ги изпробвам за рекорда,“ допълва авторът на рекорда.

От местни каскади до професионално шофиране

Можем да наречем Кивимяки опитен шофьор: на 6-годишна възраст вече е карал кола, а на 12 години даже успява да преобърне колата на баща си след опит за каране на две колела. Кивимяки започва да участва в местни състезания с приятели, когато е на 15. По това време той вече е каскадьор – може да шофира на две колела. Другите момчета използват колите си дълго време, докато Кивимяки често пъти ги поврежда с едно излизане на пистата.

Веднага след като взима шофьорска книжка, Веса започва рали състезателната си кариера във финландския шампионат. Това продължава около 5 години, преди той да реши да се концентрира върху каскадите с коли. През началото на новия век, 23-годишният виртуоз вече шофира бусове на две гуми, което го кара да се захване с този бизнес. Отборът „Crazy Drivers” е основан през 2001 г. и тази година празнува своя 15 рожден ден.

Разумното безумие

Когато попитахме Кивимяки за качествата на добрия каскадьор, отговорът бе красноречив.

„Преди всичко трябва да си спокоен. Пилотите каскадьори никога не трябва да пришпорват нещата; напротив, те трябва винаги да са спокойни,“ отбелязва опитният пилот.

Преди всеки опит Кивимяки внимателно преглежда етапите и се фокусира върху правилната последователност. Това е всичко, за което мисли преди да потегли – и така трябва да бъде.

„Ако започнеш да мечтаеш и мислиш за други неща преди каскадата, рискът от провал е много висок,“ обяснява финландецът.

Той не се страхува преди и по време на опита. „Започнеш ли да се страхуваш, по-добре се откажи от този бизнес.nt-fastest-wheelie_driver-vesa-kivimaki

Кивимяки и друг път е правил опити за световен рекорд. През 2003 г. той опитва да счупи рекорда за скок с автомобил. По това време рекордът е 73 метра и не бива подобрен, след като двигателят на колата на Кивимяки го предава моменти преди скока. Въпреки техническата неизправност, автомобилът прелита забележителните 57 метра.

На следващата година той се пробва и за друг рекорд – домино с коли, успявайки да събори 7 от 12 горящи коли. Отново проблем с двигателя го спира за подобряването на рекорда.

„Трябваше да използвам пит стопа на Vianor по това време,“ шеговито подмята Кивимяки.

Бъдещите му амбиции не са малки обаче. Новото постижение го кара да иска още рекорди.

„Вярвам, че мога да достигна 200 км/ч на две колела. Също така бих искал да карам и влекач за полуремарке върху рампа по начина, по който карах това BMW.

Ветеранът каскадьор е благодарен на Nokian Tyres и Vianor за помощта при осъществяването на мечтата му.

„Комбинацията от лудост и смелост изглежда е печеливша. Още по-сладко е, че успяхме да подобрим предишния рекорда на шведите,“ казва с усмивка Кивимяки.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин