18-годишна блондинка атакува рали сцената с Opel Аdam R2

2507
2016

Италианката Tамара Молинаро буквално ще е първа в надпреварата в своя първи рали сезон, ръководена от опитния навигатор Илка Минор от Австрия и подпомагана от многократния шампион на Австрия Раймунд Баумшлагер. На 22-23 юли тя се включи със своя Opel ADAM R2 с мощност от около 190 к.с. като отварящ  („нулев“) автомобил в Рали Вайц в Австрия: нейното второ събитие за сезона и последен тур в Австрийския рали шампионат.

Тамара, от Молстрасио на езерото Комо, постепенно навлиза в света на ралитата с подкрепата на силни партньори като Opel, Pirelli и Red Bull. Тази година тя участва в обучаваща програма под зоркото ръководство на BRR – австрийския рали отбор на Баумшлагер, който участва успешно и в Световния шампионат на FIA. Италианката на 18 години е заобиколена от рали автомобили от десетгодишна възраст и е под крилото на Red Bull от две години.

“Основен елемент в ангажираността на Opel е систематичната подкрепа на млади таланти по пътя им към върха,” отбелязва директорът на Opel Motorsport Йорг Шрот. “Ще направим всичко необходимо усилие, за да осигурим на Тамара най-добрите възможни условия да усъвършенства уменията си. Тамара ще намери идеалната среда за това с Opel Adam R2. Новото сътрудничество между Red Bull, BRR, Pirelli и Opel е идеалната платформа за развиване на силните страни и осъществяване на синергии.”

Тамара добавя: „Ще управлявам нулевия автомобил на още три ралита преди да бъде решено през тази есен кога и къде ще стартирам официално като състезател. Работя наистина упорито, както извън, така и във автомобила, за да извлека максималното от тази възможност. Така че, целта ми сега е просто да натрупам опит в света на рали спорта по най-добрия възможен начин.“

“Сътрудничеството, което имаме с Тамара Молинаро, заедно с Opel и Red Bull, се вмества перфектно в традициите на Pirelli да подкрепя млади пилоти, състезаващи се във всеки клон на моторните спортове,” отбелязва Марио Изола, състезателен мениджър на Pirelli. „Мисля, че Тамара има потенциала да го направи много добре. И тя винаги ще получава техническа помощ, съвети и морална подкрепа от всеки в нашия екип.”

Следвайки рали Вайц, Тамара ще води в Рали Вартбург (5-7 август) и след това в Триер в Германския кръг на Световния рали шампионат (19-21 август). Във всеки случай, тя ще шофира Opel Adam R2, който в момента е най-успешният рали автомобил в своята категория.

ADAC Opel Rallye Cup се утвърди като водеща надпревара в Европа от 2013 година. Най-добрите пилоти в тези състезания за млади таланти имат шанса да се квалифицират за представяне в екипа на ADAC Opel Rallye Junior. Този официален заводски отбор на Opel се превърна в най-голямата сила във FIA ERC Junior с Adam R2. В сезон 2015, със заводския ADAM R2, шведът Емил Берквист осигури първата титла на Opel в Европейски шампионат от 33 години насам.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин