16 зарядни станции за електромобили по бензиностнациите на Shell България до края на 2018

0503
2018

Shell представи своята визия за бъдещето на градската мобилност в контекста на нарастващото търсене на решения за електромобилност на тазгодишния форум за електрическа мобилност, организиран на 2 март в София. Конференцията, която е платформа за изследване на нови концепции за мобилност и представяне на нови стойностни бизнес модели, събра повече от 250 лидери и професионалисти от индустрията. На събитието Анджи Боукс, Генерален мениджър „Електрическа мобилност в отдела „Нови енергийни източници“ на Royal Dutch Shell, представи дейностите, които Shell предприема на пазара на електромобилност. С тях компанията цели да осигури повече, и по-чисти енергийни решения, като надеждни решения за зареждане за потребителите на електрически автомобили – вкъщи, на работното място или на пътя.

Що се отнася до транспорта, различните видове превозни средства и пътувания имат своите специфични изисквания. Shell вярва, че разнородни горивни и транспортни технологии ще се развиват, и ще съществуват заедно, за да отговорят на нарастващото търсене на придвижване с по-ниски нива на вредни емисии. Shell се стреми да обслужва по най-добрия начин нарастващия брой електрически превозни средства, както на своите бензиностанции, така и извън тях, осигурявайки на клиентите достъп до различни възможности за зареждане през следващите десетилетия.“, каза г-жа Анджи Боукс.

В България Shell подписа споразумение с Eldrive за изграждането на бързозарядни станции за електрически автомобили в търговските комплекси на Shell България. Първите станции за бързо зареждане бяха инсталирани в Shell Велико Търново, Shell Любимец, Shell Ямбол, още седем ще бъдат построени до април 2018 г., а до края на 2018 г. ще бъдат общо 16.

Експертът на Shell подчерта значението на включването на компанията в консорциума IONITY, който изгражда бързозарядни точки за електрически автомобили  на магистрални обекти в цяла Европа. В допълнение, миналата година Shell придоби компанията NewMotion, която вече е доставила и инсталирала повече от 30 хиляди зарядни поста в домове и работни места в Холандия, Франция, Германия и Великобритания.

Боукс подчерта също, че Shell проучва как може да бъде интегрирано зареждането на електрически автомобили към енергийната мрежа. Компанията изпробва технология за интелигентно зареждане, която да позволява зареждането да става в периоди, когато е най-удачно за натовареността на енергийната мрежа, и да бъде по-евтино за потребителите. Три пилотни проекта са проведени във Великобритания, Германия и САЩ (Калифорния), позволявайки използването на електромобилите да бъде гъвкав и контролируем ресурс за електрическата мрежа.

По време на конференцията Shell представи изложба на енергийно-ефективни автомобили, задвижвани от електрическа батерия, създадени от български студенти по време на ежегодния Shell Eco-marathon. Бяха показани и 10 рамкирани картини от ученическата изложба
„Зелен транспорт на бъдещето“, организирана от Shell Bulgaria по случай 10-та годишнина от българското участие в Shell Eco-marathon.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин