Добавена реалност в автосервизната дейност

1609
2016

Bosch представя на Аутомеханика 2016 във Франкфурт широка гама от компоненти, системи, услуги и решения, които търговците и автосервизите могат да ползват, за да направят процесите си още по-ефикасни и да разширят портфолиото си от продукти и услуги. „Що се отнася до свързаността, ние въведохме новости във всички сфери – от превозните средства и автосервизите до търговците на едро, каза Уве Томас, президент на направление „Автомобилно оборудване“ на Bosch, С помощта на добавената реалност (augmented reality) необходимите етапи от ремонта на автомобила могат да бъдат идентифицирани много по-целенасочено. С новите телематични решения Bosch подкрепя ефективните и бързи операции и помага на застрахователните компании да излязат с нови предложения.

През 2016 г. Bosch очаква стабилно развитие на „Автомобилно оборудване“ във втория си по големина пазарен регион – Северна Америка. В Латинска Америка ситуацията остава затруднена, тъй като там автомобилните пазари се сринаха. Предвид това развитие на нещата направлението на Bosch се представи добре в региона. Азиатските пазари продължават да се развиват добре. Bosch Автомобилно оборудване разшири и портфолиото си главно като резултат от придобиването на ZF Lenksysteme GmbH.

Растящата дигитализация и свързаност на превозните средства и заобикалящата ги среда водят и до фундаментални промени при автомобилните сервизи и търговците на автомобилни части. Тази нова реалност се базира на растящата свързаност между превозните средства и заобикалящата ги среда. Днес достъпът до телематичните данни може да бъде много лесен, а автосервизите могат да използват това, за да определят актуалното състоянието на автомобила и да се подготвят за нужния ремонт – дълго преди транспортното средство да влезе в сервиза. Това е от полза за всички и позволява ефективно планиране – операторите на автопаркове могат да планират своите ангажименти, сервизите могат да подреждат работния си график, а доставчиците на части могат да осигурят безпрепятствено логистиката.

Реалният и виртуалният свят са свързани един с друг. Тази връзка отваря вратите към напълно нов метод на работа за модерните автомобилни сервизи.

Реалният и виртуалният свят са свързани един с друг. Тази връзка отваря вратите към напълно нов метод на работа за модерните автомобилни сервизи.

Свързаните превозни средства правят възможно комбинирането на различни услуги. За тази цел ще бъдат необходими интернет платформи с голям капацитет, които да свържат съществуващите бизнес модели с новите. Bosch вече предлага подобна платформа – Bosch IoT Cloud , която е разработена специално за нуждите на автосервизите и големите търговци.

Телематичните данни на транспортното средство отварят вратата към нови услуги. Например те позволяват на автомобилните сервизи да си сътрудничат тясно с операторите на автопаркове. И двете страни печелят от решенията на Bosch. Управляващите автопаркове могат да получат бърз преглед върху състоянието на автомобила, начина на шофиране и предстоящите ремонти. По-малки оператори на автопаркове като куриерски фирми или доставчици на различни услуги могат лесно да предадат техническото управление на автопарка на сервизите. Те могат да координират работата по поддръжката достатъчно рано, така че да намалят принудителния престой на автомобила в сервиза. Това е основата на тясното сътрудничество между сервизите и управляващите автопаркове.

Голяма германска застрахователна компания скоро също ще използва телематичните решения с цел да предложи на по-младите шофьори по-евтина застрахователна полица. В замяна на ниската цена младежите ще направят данните си достъпни, за да покажат, че шофират предпазливо. Така телематичните решения на Bosch допринасят за икономичен и безопасен стил на шофиране.

Заедно с Daimler Bosch разработи приложение, което помага на пожарникарите да проникват в автомобили при пожар. То е създадено на основата на САР платформата (Bosch Common Augmented Reality Platform).

Заедно с Daimler Bosch разработи приложение, което помага на пожарникарите да проникват в автомобили при пожар. То е създадено на основата на САР платформата (Bosch Common Augmented Reality Platform).

Добавената реалност свързва физическия и виртуалния свят и прави възможно създаването на напълно нов метод на работа за модерните автомобилни сервизи. Когато служителите насочат таблет или смартфон към автомобила, важна допълнителна информация се появява в реалното изображение на автомобила. Това може да включва разяснителни текстове, инструкции, диаграми, триизмерни изображения или снимки и видео. Подобна информация подпомага откриването на неизправности и прави работата по-ефикасна. Добавената реалност може също така да спасява животи. В съдружие с Daimler Bosch разработи приложение, което помага на пожарникарите при проникването в автомобили в случай на пожар. То се основава на САР платформата (Bosch Common Augmented Reality Platform), която може да се използва за създаване на приложения за широка гама автомобилни модели. САР също така позволява и използването на добавената реалност в производството.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин