Новини » 15 нови студии на електромобили от Toyota и Lexus (част 1)

15 нови студии на електромобили от Toyota и Lexus (част 1)

1612
2021

Toyota се счита за пионер в областта на хибридите – най-вече заради Prius, но на тема електромобили досега японците бяха доста въздържани. Първият изцяло електрически модел бе представен неотдавна – това е SUV-ът bZ4X. Сега обаче по темата за електромобилите има сериозно раздвижване. До 2030 г. дъщерната фирма на японците Lexus ще стане чиста електрическа марка в Европа, а самите Toyota възнамеряват да не предлагат вече двигатели с вътрешно горене на стария континент от 2035 г. 30 електромобила възнамеряват да предложат до 2030 г. Toyota и Lexus в цял свят – и сега показват наведнъж 15 модела! Те са от различни сегменти и в по-голямата си част изглеждат близки до серийното производство.

От всичките 15 представени студии на електромобили все още не се знае, кои ще станат серийни версии. Някои модели може би ще се окажат наследници на съществуващи вече автомобили. Сред тях е и тази Toyota bZ SUV. Седемместният модел вероятно ще бъде електрически вариант на Highlander.

Шоуавтомобилът bz Compact SUV би могъл да бъде наследник на C-HR.  Макар и спортната версия да бе е чак толкова спортна, тя спокойно би могла да се конкурира с Hyundai Ioniq 5 и Kia EV6.

Студията bZ Small Crossover ще бъде следващият модел, който ще се появи на пазара. На външен вид малкият SUV прилича на Aygo X и с разход от 12,5 кВтч. на 100 километра ще е особено икономичен.

Електрическият пикап с изчистен и същевременно рустикален дизайн може да наследи Hilux. Естествено двойното задвижване би било задължително.

Toyota нарича студията Small SU EV, но дизайнът ни дава насока, че вероятно се касае за електрически Yaris Cross. До серийната версия тези разчупени вентилационни отвори в предницата вероятно ще бъдат позагладени.

Освен многото SUV-ове, сред представените модели има и един класически седан. bZ SDN изглежда наистина много благородно с дългия си преден капак и скриващите се дръжки на вратите.  Впечатление прави и късият заден надвес на каросерията.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин