15 нови студии на електромобили от Toyota и Lexus (част 2)

1612
2021

Toyota се счита за пионер в областта на хибридите – най-вече заради Prius, но на тема електромобили досега японците бяха доста въздържани. Първият изцяло електрически модел бе представен неотдавна – това е SUV-ът bZ4X. Сега обаче по темата за електромобилите има сериозно раздвижване. До 2030 г. дъщерната фирма на японците Lexus ще стане чиста електрическа марка в Европа, а самите Toyota възнамеряват да не предлагат вече двигатели с вътрешно горене на стария континент от 2035 г. 30 електромобила възнамеряват да предложат до 2030 г. Toyota и Lexus в цял свят – и сега показват наведнъж 15 модела! Те са от различни сегменти и в по-голямата си част изглеждат близки до серийното производство.

Този жълт двуместен модел от спортното подразделение на Toyota GR би могъл да представлява новото поколение на MR2. Изглежда спортната кола се намира в процес на разработка – с помощта на хората от Suzuki и Daihatsu.

Не само името Compact Cruiser прилича при този електрически всъдеход на Land Cruiser, а дизайнът също напомня на FJ.

Формата и дизайнът на шоу-автомобила Lexus RZ ни карат да смятаме, че става дума за електрическата версия на SUV-а LX, който в момента се предлага в Северна Америка.

Електрическата версия на Lexus LFA притежава не само агресивен дизайн, но и подобаващи динамични характеристики – спортният автомобил спринтира за под 3 секунди от темпо 0 до 100 км/ч.

Този Сoupé-седан на Lexus е екстремно спортен по отношение на дизайна си, с дълъг преден капак и много сърдито гледащи фарове.

Големият SUV на Lexus суъс скосена линия на покрив изглежда доста динамично, но е напълно възможно да е съвсем близо до серийно производство.

Toyota нарича този шоуавтомобил кросоувър, но на снимката колата изглежда като седан с размерите на Corolla. Дали тесните фарове от LED-ивици ще стигнат до серийното производство, засега не е ясно?

Най-малката студия от представените модели нови името Micro Box. При този мъник са използвани рециклирани материали. Неговото предназначение е като автомобил за транспортиране на хранителни продукти или малки пратки.

В посока ван е ориентирана студията Mid Box. Автомобилът изглежда с багажника си върху предния капак всичко друго, но не и готов за серийно производство.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин