1,5 млн. долара глоба за превишена скорост

1810
2023

Главозамайващата сума от 1 480 038,52 милиона долара е глобата, която трябвало да заплати американец, засечен да шофира с превишена скорост в щата Джорджия

Конър Като е знаел и преди, че превишаването на ограничението на скоростта може да се окаже скъпо удоволствие: мъжът се е движел с 90 мили в час (145 км/ч) вместо с разрешените 55 мили в час (89 км/ч) на 2 септември. Но когато получава фиша за нарушението, мъжът едва не получава инфаркт.

Super Speeder Ticket

Водачът веднага ангажира адвокат, който никога в практиката си не е чувал за такава огромна глоба и затова успокоява клиента си, като изказва предположение, че вероятно от полицията са допуснали грешка. Но отговорният орган в град Савана потвърждава, че грешка нямало – и все пак на Като няма да се наложи да плати астрономическата сума.

Шофьорът е превишил значително ограничението от 55 мили в час.

Куриозното: ако в Джорджия бъдете хванати да шофирате с повече от 35 мили в час (56 км/ч) над ограничението на скоростта, ще получите така наречения „Super Speeder Ticket“. Тогава нарушителят винаги трябва да се яви лично в съда. Полицията няма право да определя размера на глобата, защото тя се определя едва след изслушването пред съдия.

„Сумата в електронния фиш е само за пълнеж“, обяснява говорител на съответното ведомство. „Super-Speeder-ите трябва да отидат на съд. Системата автоматично въвежда $999 999,99 като основна сума плюс други разходи. Единственият начин да изчистите фиша е след получаването му да се явите в съда.“

Ето какво наказание грози „състезателя“

Така всъщност действителният размер на глобата, която следва да бъде платена, ще бъде договорена и определена само в съда. Въпреки това според законите на щата Джорджия предвиждат, че за обикновени нарушения на пътя, при които не са настъпили щети на имущество и няма пострадали лица, максималната глоба е 1000 долара.

В този случай нарушителят явно се е стреснал доста, когато вижда фиша за 1 480 038,52 долара. Органът, който го е изпратил, така и не успява да обясни как се е стигнало до конкретната сума – но при всички положения системата, която се използва от 2017 г., ще бъде подобрена, за да не се стига до подобни недоразумения.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин