15-годишният Никола Цолов записа историческа победа за българския автомобилизъм

0105
2022

Никола Цолов грабна първа победа в испанската Формула 4, като завърши на най-високото стъпало на подиума в третото състезание на португалската писта „Портимао“. Успехът на Българския лъв, както е познат младият ас в средите на картинга, е исторически за българския автомобилен спорт. Нито един друг наш сънародник не е стигал до толкова голям успех – особено в състезанията на писта.

Цолов, чийто ментор е звездата от Формула 1 Фернандо Алонсо, записа два полпозишъна в състезателния уикенд. Въпреки първата си позиция на старта Никола не потегли по най-добрия начин и поляъкът Тимотеуш Кучарчик успя да го задмине. Нашето момче обаче успя да си върне позицията след умела маневра още във втората обиколка и въпреки две излизания на колата за сигурност остана лидер до самия край на състезанието, в което завърши с аванс от 0,7 сек пред Кучарчик. Трети остана мароканецът Сюлейман Занфари.

Още в началото на миналата седмица по време на пресконференция с видеовръзка пред български журналисти Никола сподели, че шансовете му за победа били много добри. Надали обаче някой е очаквал, че успехът българина, записал най-големите успехи и в историята на българския картинг, ще дойде толкова скоро.

Българският лъв, както е наричан Цолов, впечатли не само България, но и света на моторните спортове с добрите си класирания през последните няколко сезона в картинга, и най-логичната стъпка за развитието на неговата кариера е шампионатът Формула 4. През 2022 Никола се бори за титлата в испанския шампионат (първата стъпка към Формула 1) с опитния отбор на „Кампос“, в който Фернандо Алонсо започва също своята кариера.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин