AUTO BILD България / 1400 к.с., 407 км/ч: най-бързият Trans Am в света!

1400 к.с., 407 км/ч: най-бързият Trans Am в света!

Pontiac Firebird Trans Am на Polly Motorsport развива над 1400 к.с. и спокойно „круизва” на 6-а предавка с 300 км/ч. А максималната скорост? Тя е над 400 км/ч!


18
сеп.
2017

Благодарение на сериала Knight Rider Pontiac Trans Am се превърна в култов обект и автомобил на суперлативите. Злите езици говорят, че K.I.T.T. бил единствено плод на фикция. Понякога обаче измислицата се превръща в реалност – стига да има някой достатъчно запален, за да го осъществи. Норвежецът Пол-Арвид Блит, познат като Поли, в продължение на седем години тунингова своя Pontiac Firebird Trans Am от 1986 г. и накрая го преобразява до такава степен, че колата се отдалечава от серийния си първообраз колкото K.I.T.T. Под капака на „американеца” се крие 8,9-литров V8, който е преработен до най-малкия детайл: от болтовете до вала. Поли поставя алуминиеви цилиндрови глави, огромен интеркулер, по-остър разпределителен вал, ковани бутала и „по-корав” колянов вал. Смазването на двигателя се извършва посредством система „сух картер”, естествено, индивидуална настройка е получил и компютърът за управление на мотора. Резултатът: мощност 1407 к.с.! Предавателните числа на 6-степенната ръчна трансмисия са променени – и така максималната скорост вече се постига още на пета предавка. Шеста е само за спокойно „круизване” с… 300 км/ч! Тогава моторът „мърмори” с едва 2700 об/мин.

Нови спирачки и оптимизирано окачване са логичната следваща стъпка, точно както и специалните гуми. За 1,9 сек колата ускорява от 0 до 100 км/ч, след 11,91 сек вече е достигнала 300 км/ч – и така се превръща в една от най-бързите коли с одобрение за обществените пътища в Европа. През 2008 г. Поли развива на трасе в Папенбург (Германия) 407,134 км/ч. Луда работа!

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин