14 нови електрически автобуса за Плевен срещу 13,4 млн. лева


13
май
2021

На 12-ти май беше подписан договорът за доставка на 14 нови изцяло електрически автобуса Yutong, които ще обслужват линиите на градски транспорт  Плевен. Договорът, подписан от инж. Ангел Несторов – управител на „Тролейбусен транспорт” ЕООД, и Андон Димитров – изпълнителен директор на избрания изпълнител – „Българска автомобилна индустрия” ЕАД – София, е на стойност 13 417 322,40 лв. с ДДС. С осъществяването на този проект Плевен ще се превърне в първия български град със 100% електрифициран градски транспорт.

Доставката на електрическите автобуси Yutong  и зарядните станции към тях се осъществява в рамките на проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен транспорт в Плевен”, процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух – BG16M1OP002-5.004, по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”.  На церемонията присъстваха още кметът на Община Плевен Георг Спартански, неговият заместник Стефан Милев, Тодор Стойков – търговски директор на „Българска автомобилна индустрия” ЕАД.

Българска автообилна индустрия трябва да достави новите автобуси в срок до 12 декември 2021 г. Те са 12-метрови, нископодови, с каросерия от двойно галванизирана, високоякостна стомана за по-голяма сигурност на пътниците и водача. Снабдени са със система за видеонаблюдение, високоговорители, както и със система за наблюдение и диагностика в реално време.

Напълно климатизираните автобуси разполагат с 32 седящи места и обособена зона за майки с колички и трудноподвижни хора. Достъпът до тях е улеснен благодарение на механичната рампа и системата за накланяне.

Пробегът на електрически автобус Yutong при пълен заряд е до 400 км, а времето за зареждане на батерията е под 4 часа. Над 67 т са вредните емисии въглероден диоксид, които ще бъдат спестени от едно превозно средство на годишна база. Гаранцията на автобусите е 60 месеца, а на батериите им – 96 месеца.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин