14 екипажа на старта на Еко Рали България 2019


23
юли
2019

Четиринадесет са заявките за участие в седмото издание на Еко Рали България – надпревара, посветена на автомобилите с електрическо и алтернативно задвижване. 11 електромобила и 3 хибрида се очакват под стартовата арка на столичния площад „Батенберг” този петък.

Състезанието е част от международния календар на FIA и важен кръг от Балканската Еко Купа. Родните състезатели ще гонят международния трофей, след като наскоро български екипажи триумфираха в еко рали „Тесла” в Сърбия и в момента са начело в класирането.

Стартов номер 1 ще е за най-запаления ентусиаст и многократен шампион от рали и пистови надпревари Румен Дунев. Той ще участва с електрически Nissan Leaf, а навигатор ще е синът му Енрико. Сред техните конкуренти ще е още един член на легендарната фамилия– европейският дрифт шампион Тодор Дунев, зад волана на Audi e-tron. Със свои екипажи ще се включат АЕЦ Козлодуй и няколко общински институции от различни български градове.

Тази година, Еко Рали България е с нов маршрут по пътя на Априлското въстание и ще отведе участниците от София до Панагюрище и обратно. Организаторите разкриха, че трасето ще е изключително технично и кодовата дума за преодоляването на специалните регулаторни тестове е „прецизност”.

Церемониалният старт на Еко Рали България 2019 ще бъде в петък, 26 юли, от 19 часа в центъра на София. Жителите и гостите на столицата могат да отидат на площад „Батенберг” още в ранния следобед, за да могат да разгледат най-новите и атрактивни електромобили, както и различни продукти от сферата на екологичната мобилност.

В събота, участниците ще се отправят към Панагюрище, а по пътя ще бъдат и първите специални етапи – така наречените регулаторни тестове за майсторско управление с точна скорост и за точно време. В неделя, надпреварата се завръща в столицата, за финал в София Тех Парк.

Еко-ралитата стават все по-важна част от международния календар на FIA. По време на провеждането на първото подобно мероприятие у нас е имало едва шепа подобни в Европа. Тази година има 13 официални надпревари и 4 кандидатстващи, а тенденцията е за нарастване. Навсякъде, местните власти и автомобилните производители съдействат максимално на подобни събития, тъй като това е атрактивен комплексен подход както за подобряване на екологията в даден район, така и в маркетингово отношение на фирмите от индустрията. В допълнение, шампионатът с електрически болиди Формула Е става все по-атрактивен в глобален мащаб и мнозина специалисти предричат в не много далечно бъдеще той да вземе короната на Формула 1.

Още по темата

Card image cap
50 години от първата победа на Чубриков с Булгаррено

21
окт.
2017

60 години успешна съвместна дейност отбелязаха Българската федерация по автомобилен спорт и Съюзът на българските автомобилисти.

Card image cap
Константин Маршавелов готов за първия кръг от пистовия шампионат

21
апр.
2016

31 заявки подадени за старта на писта „Дракон“ този уикенд

Card image cap

В последния брой:

Архив >