134 години от съзадаването на първия автомобил

2901
2020

29-ти януари е историческа дата за автомобилния свят. На този ден през 1886 година Карл Бенц за първи път патентова превозно средство, задвижвано от двигател с вътрешно горене, и променя завинаги представите за съвременната мобилност.

Benz Patent-Motorwagen е първият автомобил с едноцилиндров четиритактов двигател с мощност по-малка от една конска сила (0,75 к.с.), монтиран в задната част, с три колела със спици от стомана и твърди гуми. Патентът – номер 37435 – се счита за свидетелство за раждане на прототипа на съвремения автомобил. Изобретението представлява истински пробив заради енергийната си ефективност и поставя началото на ерата на личния автомобил.

Днес, 134 години по-късно, марката-наследник Mercedes-Benz продължава да е световният лидер в премиум сегмента и пионер в автомобилната индустрия, осигуряващ лична мобилност в повече от 200 страни. През 2019-та година концернът достави 2 339 562 автомобила, достигайки най-високия годишен обем продажби в историята на компанията (+1,3% в сравнение с 2018) в предизвикателна за автомобилната индустрия среда. В същото време германската марка запази водещата си позиция сред луксозните автомобили за четвърта поредна година.

Високопроходимите SUV бяха най-търсените модели на бранда с трилъчата звезда през 2019-та в световен мащаб, като всеки трети закупен Mercedes-Benz е бил от SUV гамата. GLC отново е най-продаваният модел в портфолиото на марката през миналата година, а рекорд по продажби отбелязва и непреходната G-класа. S-Class Saloon пък е най-продаваната лимузина в света през 2019-та, благодарение на високия си стандарт на ексклузивност, съчетан с уверена сдържаност и премиум удобство.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин