13 мита за шофирането през зимата

Нямало проблем да се пие греяно вино, преди да шофирате – алкохолът се изпарявал. Още за тази и други градски легенди – в тази публикация

1812
2015
1. Когато двигателят е включен, стъклото се размразява.

1. Когато двигателят е включен, стъклото се размразява. Няма такова нещо, в Германия дори е забранено да държите автомобила запален на празен ход. Преди двигателят да загрее, няма как да отделя топлината – а докато това стане, вече ще сте изстъргали стъклата.

2. От греяно вино не можеш да се напиеш Няма такова нещо – алкохолът се изпарява чак при 78 градуса, а греяното вино не достига тази температура.

2. От греяно вино не можеш да се напиеш
Няма такова нещо – алкохолът се изпарява чак при 78 градуса, а греяното вино не достига тази температура.

3. Забранено е да караш с костюм на дядо Коледа Отчасти това е истина – в Германия шофирането с одеждите на добрия старец е позволено, но ако се стигне до ПТП, застрахователите могат да откажат да ви платят щетите по каско.

3. Забранено е да караш с костюм на дядо Коледа
Отчасти това е истина – в Германия шофирането с одеждите на добрия старец е позволено, но ако се стигне до ПТП, застрахователите могат да откажат да ви платят щетите по каско.

4. Зимните гуми са задължителни Поне засега в България не са. При катастрофа на заснежен път обаче в Германия застрахователите могат да откажат плащане, ако колата е била без зимни гуми.

4. Зимните гуми са задължителни
Поне засега в България не са. При катастрофа на заснежен път обаче в Германия застрахователите могат да откажат плащане, ако колата е била без зимни гуми.

5. Дизелът кристализира при много ниски температури Вярно е. Дизеловото гориво не замръзва, но при температури под -22 градуса по Целзий (а при некачествено гориво – и при по-високи) се образуват парафинни кристали, които полепват по горивопроводите.

5. Дизелът кристализира при много ниски температури
Вярно е. Дизеловото гориво не замръзва, но при температури под -22 градуса по Целзий (а при некачествено гориво – и при по-високи) се образуват парафинни кристали, които полепват по горивопроводите.

6. Включете парното чак 15 мин след стартиране на мотора Много ценен съвет! Прекалено ранното включване на отоплението удължава фазата на загряване на двигателя и по този начин намалява живота му.

6. Включете парното чак 15 мин след стартиране на мотора
Много ценен съвет! Прекалено ранното включване на отоплението удължава фазата на загряване на двигателя и по този начин намалява живота му.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин