13-а победа на „Дакар“ за Петерханзел, хеттрик за Peugeot

Стефан Петерханзел триумфира в тежкия маратон, оставяйки на второ и трето място съотборниците си Себастиан Льоб и Сирил Депре

1501
2017

С тройна победа за Peugeot завърши тазгодишното издание на рали „Дакар“. Най-високо на почетната стълбичка при автомобилите се качи Стефан Петерханзел – с прякор Мистър Дакар. За 51-годишния френски пилот това е 13-и триумф в надпреварата (6 от успехите му са постигнати с мотоциклет, останалите 7 – с кола). Звездата от WRC Себастиан Льоб се нареди на втора позиция – въпреки че успя да „реши“ последната 64-километрова отсечка в своя полза. Трети в етапа финишира Жиниел де Вилиерс (Toyota), а четвъртото място остана за третото Peugeot – на Сирил Депре. Именно за Депре беше и най-ниското стъпало на почетната стълбичка.

Петерханзел извоюва успеха си благодарение на преднината си от 5 минути и 13 сек пред Льоб и цели 33 минути – пред Депре. Нани Рома (Toyota) остана четвърти, на повече от час след лидера, а на пето и шесто място се наредиха съответно Жиниел де Вилиерс (Toyota) и Орландо Теранова (Mini).

При мотоциклетите най-бърз беше Сам Съндърланд (КТМ), а сред камионджиите – Едуард Николаев („Камаз“), за когото това е трета победа в „Дакар“. Руски състезател беше на върха и при четириколките – става въпрос за Сергей Карякин (Yamaha).

Едуард Николаев с „Камаз“ записа победа на „Дакар“ при камионите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин