12 млн. лева глоби и 60 000 акта за пропуснати преглед и ГО

3110
2017

Според данни на КАТ, получени от фирма “АвтоИконом” по Закона за достъп до обществена информация, 43 982 шофьори на година забравят да подновят техническия си преглед. При глоба от 50 лв, това прави над 2 милиона лева, събрани от актове и фишове. “Проблемът с отлагането или забравянето на този преглед всъщност е още по-голям, защото при липсата му, ако станете участник в пътно-транспортно произшествие, вашата „Гражданска отговорност” и „Автокаско” са невалидни”, коментира Емил Ставрев, Изпълнителен директор на “Авто Иконом”.

Проучване на “АвтоИконом” показва, че броят на собствениците на автомобили, пропуснали датата на изтичане на абсолютно задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, е още по-висок. 50% от анкетираните отговарят, че просрочват датата за подновяване, а 30% са били спрени от КАТ. Актовете при липса на “Гражданска отговорност” са много сериозни – между 400 и 600 лв. за физически лица и между 2000 и 4000 лв., ако колата е фирмена. Освен глобата органите на реда са длъжни да спрат автомобила от движение до подновяване на застраховката. “Няма да коментираме „почерпките“ за проверяващите, с които шофьорите избягват плащането на глобите и, макар че всички граждани са против корупцията, не е тайна, че рушвет от 100 лв. е обичайната тарифа за такива неприятности“, коментира Емил Ставрев.

Екипът на “АвтоИконом” е разработил мобилно приложение, чрез което шофьорите получават напомняне на телефона за точната дата на изтичане на застраховка “Гражданска отговорност”, за датата на предстоящия задължителен технически преглед, дори за датата, в която изтича валидността на шофьорската книжка. Друга функционалност и удобство на мобилното приложение е получаването на известия за промоции от предпочитани сервизи или личен застрахователен брокер.

“АвтоИконом” разполага с професионални шофьори, които могат да се погрижат за автомобила вместо неговия собственик – да го откарат за технически преглед например, за смяна на гуми и масло, за ремонт и др. задължения и неволи, свързани с поддръжката на колата. Услугите на компанията спестяват време и нерви от рутинни действия и задължения на притежателите на превозното средство.

Данни от КАТ, получени от “АвтоИконом” по реда на Закона за достъп до обществена информация

КАТ – 43 982 акта на година за изтекъл технически преглед

КАТ – 22 240 акта на година за управление на МПС без сключена застраховка “Гражданска отговорност”

Предвидени в законодателството глоби:

Без технически преглед на автомобила – 50 лв. + отнемане на 5 точки; чакане в КАТ; в

случай на пътно-транспортно произшествие “Гражданска отговорност” и “Автокаско” са

невалидни

Без “Гражданска отговорност” – 400-600 лв. за физическо лице, 2000-4000 лв. за юридическо лице, спиране на автомобила от движение;

Резултати от анкета, проведена от “АвтоИконом” сред 220 участници в периода месец септември 2017:

– 55% са пропускали да подновят техническия преглед, 20% забравят редовно

– 40% са пропускали да подновят “Гражданска отговорност” навреме, само 5% получават

напомняне от застрахователния брокера за изтичането й.

– 13% са пропускали да подновят книжката

– 30% са спирани от КАТ в нарушение, от които:

– 2% спряна кола от движение

– 13% са “почерпили” проверяващите с между 10 и 100 лв.

 

 

 

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин