/ 12 конски сили за 13 400 лева: SEAT маха две колелa

12 конски сили за 13 400 лева: SEAT маха две колелa

МАЧОВЦИТЕ се возят на скутери в стария град, с бизнес костюми, каски и без чорапи. Такива картинки може да се видят в Южна Европа – например във Флоренция или в Барселона. Аз обаче не се чувствам като Хавиер Бардем на път към Пенелопе Круз, а по-скоро като човечето от емблемата на Michelin. Нося дълго ски бельо, панталон за каране на мотоциклет от здрав плат кордура с протектори на хълбоците и коленете, пуловер от полар, отгоре тежко кожено яке с подплата и протектори на раменете и лактите. Как с тези дрехи ще успея да се наведа, за да си завържа връзките? Термометърът показва 4 градуса, но днес автомобилът остава в гаража. До офиса са 23 километра. Междуградски път, магистрала, градско – смятам да измина всичко това с електрическия скутер. Или по-точно със Seat Mó. Испанската дъщерна фирма на VW го изпраща на пазара – при необходимост вдига 95 км/ч, а е насочен и към хора, които досега не са пътували на две колела. В градовете местата за паркиране стават все по-малко, улиците се стесняват, паркинги се закриват.

Голям капак: багажникът под седалката ви спестява носенето на раница

Завъртате ключа наляво и отключвате сгъваемата седалка. Невероятно е колко много неща се побират вътре: две каски или средно голям пазар от супермаркета. Потегляме. Режимът на движение „Сity“ е подходящ за града, а и дори за извън него. Скутерът ускорява впечатляващо и почти безшумно. 80 км/ч е максимумът в този режим. Ако искате цялата мощност от 12 к.с., трябва да превключите на режим Sport. Така водачите на Mó най-често изпреварват останалите при старта от светофара и на магистралата печелят дуела с големите камиони. Режим „Eco“ ограничава Mó до максимум 65 км/ч. Затова пък ще увеличите пробега си. Апропо пробег: посоченият от производителя (до 133 км) не може да бъде реализиран в практиката. По време на теста през октомври (16 градуса) с темпо от 60 до 75 км/ч след изминати 72 километра батерията показваше остатък от 3 процента. Тоест зареждам и продължавам? Не и при тази скорост на зареждане. Ще ви се наложи да пренощувате някъде, ако искате пътуването ви да продължи. Естествено и студеното време намалява пробега. Ако карате Mó само в града и го зареждане при всяка възможност, ще бъдете щастливи с него. Дължи се и на преносимата му батерия с тегло 41 кг – след като я извадите, можете да я пренасяте като куфарче „троли“. Ако искате да си занесете вкъщи, ви трябва асансьор.

Kокпит с много индикации

Пристигам в редакцията също толкова бързо, колкото и с автомобил. Въпреки дъжда навън краката ми са сухи. Ако ходя с Mó на работа 225 дни в годината, моето дизелово BMW ще изминава годишно 10 350 километра, а аз ще спестя 642 литра гориво и 1,7 тона CO2 на природата. Град Хамбург щеше да има и повече места за паркиране. Интересна трактовка – звучи малко като от бъдещето.

Ръчен багаж: батерията става на куфарче „троли” и може да се пренася лесно

Плюсове: Пъргави динамични характеристики, без шум и вредни емисии, отпада търсенето на място за паркиране, преносима батерия, добра управляемост, лесно управление, приемлива защита при лошо време.

Миниуси: Несериозен пробег, дълго време за зареждане, непрецизни показания на километража, няма тракшън контрол, недобро окачване на предното колело, неособено ниска цена.

Технически данни Seat Mó*

Двигател елетр. на задното колело Макс. мощност 9 кВт (12 к.с.) • Макс. въртящ момент 240 Нм • Пробег до 133/104/82 км (Eco/City/Sport) • Време за зареждане 6-8 ч. • Д/Ш/В 2026/722/1093 мм • Тегло 152 кг • 0–50 км/ч 3,9 сек • Макс. скорост 95 км/ч • Шофьорска книжка A1, B196 Цена от 13 400 лв.

Всичко е налице: има дори и задна скорост за леки маневри

Извод

Без шум, без вредни емисии, без търсене на място за паркиране. Едва ли можете да пътувате по-бързо и по-приятно в града – стига да не вали. Бих се замислил като превозно средство за работа – стига от Seat да подобрят батерията.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин