12-годишен българин с огромен успех на световните картинг серии


31
окт.
2019

Никола Цолов записа историческа победа за България в картинга. Талантливият ни състезател, известен в Италия още като „българския лъв“, спечели първия кръг от световните серии WSK Open Cup в клас Mini 60 на пистата South Garda в Лонато. Така за първи път наш пилот печели състезание на толкова високо ниво в  картинга.  При конкуренция от 100-те най-добри пилоти в света Никола демонстрира страхотна бързина през целия уикенд, като още в квалифиакцията бе най-бърз – с 0,230 сек пред втория.

Последва първо място в първия квалификационен манш и след това 5-о, 2-о и отново 2-о в следващите три манша. В последния манш Цолов завърши първи и това му осигури 2-а стартова позиция за полуфинала. След старта от 2-а позиция Никола беше шести и с много борбено каране успя да достигне до първата позиция и да я запази до края полуфинала. С по-бързо време от спечелилия другия полуфинал Кирил Кутсков Никола си гарантира първата стартова позиция за финала.

В него българският пилот бе безапелационен – дръпна още в първите завои и води от старта до финала. В края Цолов спечели с цели 3 секунди разлика пред Рашид Ал Дахери от ОАЕ и руснака Анатоли Кавалкин. Така Никола събра и цели 87 точки от кръга, с които води убедително в временното класиране за шампионата. Вторият в подреждането е с 49 т. След 2 седмици на 7-10 ноември предстои вторият кръг от WSK Open Cup на International Circuit 7 Laghi. Сезонът ще завърши с WSK Final Cup в Адрия (14-17 ноември).

12-годишният Никола започва увлечението си към високите скорости още от ранна детска възраст, когато баща му Димитър го води със себе си на картинг пистата. През 2015 година бащата на Никола вижда обява за картинг академия за млади пилоти в София Картинг Ринг и така Никола започва своя професионален път. В последващите 2 сезона Никола печели шампионатите в категориите Мини БГ и Мини. От средата на 2017-та година българският пилот започна да се състезава в едни от най-популярните международни картинг надпревари в Европа.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >