11-те тайни на Porsche 911

Визуалните промени при Porsche 911 са незначителни. Но под ламарините се крият истински изненади! Техническа революция за класика, който получава нови турбомотори

2611
2015

ВСЕКИ ПЪТ КОГАТО PORSCHE представя ново 911, феновете се вълнуват – революция или еволюция? Все пак в Цуфенхаузен винаги са мноооого предпазливи, когато правят промени по 911. И в това няма нищо чудно – от десетилетия това е най-продаваният спортен автомобил на света, големите “скокове” са изключени. Но новото 911 е много по-иновативно, отколкото изглежда на пръв поглед. Също като при преминаването от въздушно към водно охлаждане през 1996 г. и сега революцията е скрита отзад. И тъй като инженерите са се заели с подобрения, са поработили и по други компоненти.

11-те най-важни промени:

1. ДИЗАЙН
Нямаше нужда от много подобрения. Затова промените се ограничават до нови брони с по-фини LED дневни и триизмерни задни светлини с четириточкова спирачна светлина като при Macan.

Спирачните светлини на 911 вече са с 4 ярки точки – което ни е познато от Macan

Спирачните светлини на 911 вече са с 4 ярки зони – което ни е познато от Macan

2. ДВИГАТЕЛИ
Трилитровите боксерни двигатели са напълно нови. От работен обем 2981 кубически сантиметра те извличат 370 (Carrera) и 420 к.с. (Carrera S). Това е увеличение с 20 к.с. спрямо преди. Въртящият момент се увеличава с 60 до 450 (Carrera) и 500 нютонметра (Carrera S). И може би най-важното – той вече е на разположение още при 1700 оборота, като се запазва константен до 5000 об./мин. Carrera със скоростна кутия с два съединителя PDK ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,2 секунди (минус 0,2 секунди) и развива максимална скорост 293 км/ч. Carrera S ускорява до 100 км/ч за 3,9 секунди (също минус 0,2 секунди), максималната скорост е 306 км/ч (плюс 4 км/ч).
Засега новите двигатели ще се предлагат само за купетата и кабриолетите със задно задвижване, по-късно ще са на разположение и за вариантите с двойно задвижване и при GTS.

3. ОКАЧВАНЕ
Porsche обещава нещо като квадратура на кръга. Така например новото 911 благодарение на снижаването на каросерията с 10 мм и още по-фините адаптивни амортисьори и пружини ще бъде не само по-бързо, но и по-комфортно.

4. КОРМИЛНО УПРАВЛЕНИЕ
Присъщото електромеханично кормилно управление вече работи още по-фино. Освен това за пръв път за Carrera S ще се предлага и познатата от GT3 система за завиване на четирите колела. С нея диаметърът на завой се намалява с половин метър до 10,7 м. В същото време се подобрява стабилността в завоите при висока скорост.

Достатъчно широки: Carrera S серийно се оборудва с гуми с широчина 245 отпред и 305 мм отзад

Достатъчно широки: Carrera S серийно се оборудва с гуми с широчина 245 отпред и 305 мм отзад

5. КОКПИТ
Също като при външния дизайн визуалните промени в интериора са малко. Нови са по-елегантната средна конзола с по-малко превключватели и познатият от 918 Spyder мултифункционален волан. От него в бъдеще отделните програми за шофиране ще може да се управляват от един въртящ се бутон – от Normal през Individual до Sport+. Тези програми променят кормилното управление, окачването, характеристиките на двигателя, както и управлението на ESP.

6. МЕХАНИЧНА СКОРОСТНА КУТИЯ
Познатата скоростна кутия със 7 предавки се запазва. Нови са обаче предавателните числа, които са адаптирани към променената характеристика на разгръщане на мощността на турбомоторите. Така например третата предавка е “по-дълга”, с което се снижават оборотите и разходът на гориво. Нов е и двудисковият съединител, който по-добре се справя с увеличения въртящ момент и въпреки това се управлява по-леко.

За по-добър саунд: опционалният спортен ауспух се разпознава по разположените близо един до друг накрайници в стила на GT3

За по-добър саунд: опционалният спортен ауспух се разпознава по разположените близо един до друг накрайници в стила на GT3

7. ТРАНСМИСИЯ С ДВА СЪЕДИНИТЕЛЯ
Най-важната новост – променена е логиката на управление в ръчен режим. За възходящо превключване – също като при състезателните автомобили – лостчето вече ще се натиска надолу, а не напред. Новият маховик с центробежно махало повишава комфорта, водачът вече може да шофира на висока предавка с ниски обороти без почти никакво придърпване в задвижването.

8. РАЗХОД НА ГОРИВО
От Porsche значително са понижили разхода на гориво – с около 1 литър на 100 километра, или 12 процента. Така Carrera с трансмисия с два съединителя ще харчи средно 7,4 литра, а Carrera S – 7,7 литра. Е, поне на хартия. Освен на новите двигатели това се дължи и на множеството фини шлифовки. В бъдеще системата “Старт/Стоп” ще изключва двигателя още при движение по инерция. Освен това водната помпа и компресорът на климатичната инсталация може да се изключват напълно, те ще работят само когато наистина има нужда от тях. И също като предшественика си новото 911 владее “безмоторното” движение. При спускане по наклон или други подходящи условия PDK трансмисията автоматично отделя двигателя от задвижването, а двигателят работи на празен ход.

9. АСИСТИРАЩИ СИСТЕМИ
Досега те не бяха стихията на 911 – според Porsche водачите на спортни автомобили не държат особено на тези помощници. Въпреки това в мъртвия ъгъл. В бъдеще темпоматът ще може и да спира – когато например при спускане по наклон регистрира превишение на зададената скорост. Но асистент за задръствания или подобна техника, която позволява автоматизирано шофиране, ще се появи едва при наследника.

Воланът ни е познат от 918 Spyder. Най-сетне мултифункционалните бутони са комбинирани с лостчета за превключване; 7-инчов тъчскрийн с данни за задръстванията в реално време

Воланът ни е познатот 918 Spyder. Най-сетне мултифункционалните бутони са комбинирани с лостчета за превключване; 7-инчов тъчскрийн с данни за задръстванията в реално време

10. CONNECTED CAR
Въпреки високата си цена досегашната навигационна система бе доста поостаряла. За щастие тя вече е история, новото 911 получава иновативна мултимедия със 7-инчов тъчскрийн. Най-големият напредък за всекидневието е информацията за трафика в реално време – в бъдеще водачите на Porsche лесно ще заобикалят задръстванията. Управлението е като при смартфон, възможно е докосване и увеличение на изображението с два пръста. Навигационните цели може дори да бъдат въвеждани ръкописно или изпращани в автомобила с Porsche Connect App. Освен това ще е възможно и ползването на услуги за стрийминг на музика, както и на приложенията на смартфони Apple (Car-Play).

Дневните светлини на 911 вече са с 4 ярки точки – което ни е познато от Macan

Дневните светлини на 911 вече са с 4 ярки точки

11. ЦЕНИ

Не, 911 никога не е било евтино. И няма да бъде. Въпреки по-голямата мощност обаче ценовата политика е сдържана. Увеличението на цените е умерено – около 8000 лв. при Carrera и около 6000 лв. при Carrera S. Сумите за кабриолетите също са повече. Въвеждането на пазара е планирано за декември – първи ще бъдат купетата и кабриолетите със задно задвижване. На автомобилното изложение в Лос Анджелис през ноември ще бъдат актуализирани и вариантите с двойно задвижване – и както е обичайно за 911, естествено еволюционно.

 

 

ИЗВОД

Редакторът Щефан Фосвинкел

Визуално почти без промени, но въпреки това 911 е доста по-ново. На хартия двигателите обещават да бъдат по-добри във всяко отношение, разходът също е намален значително, а и спортните автомобили вече ще са свързани. Този фейслифт се очертава като попадение в десетката, 911 вече няма да може да бъде критикуван. Освен за цените – тези, които могат да си го позволят, са щастливци.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин