Подготвихте ли автомобила за зимата?

0801
2017

Казват. че ставало все по-топло. Напротив. Гълфстрийм, мощното ни отопление в Атлаптика, вече нямало да действа. Когато това се случи, ще настъпи слецващата ледена споха. Студено… Но преди да замръзнем трайно, ще си имаме работа c обикновена зима. И както всяка година, тя създава проблеми на шофьорите – заледени улици и пътища, замръзнали стъкла, леденостудени купета, стачкуващи акумулатори… Нашите горещи, съвсем прости съвети, имат за цел да направят използването на студения автомобил по-приятно и преди всичко по-сигурно. До следващата пролет.

  1. Погрижете се за уплътненията

Проблемът са влажните зимни дни, които са често срещано явление през този годишен сезон: влагата прониква между вратата и гуменото уплътнение и при температури под нулата вратата залепва. Отварянето на вратата със сила може да повреди или скъса уплътнениеrо. Затова намазвайте гумата редовно с предпазно средство (ок. 7 лева). Така уплътнението ще остане меко и няма да залепва.

  1. Поддържайте купето сухо

На шофьорите на по-стари автомобили това им е до болка познато: проникналата влага замръзва по стъклата отвътре. Затова почистете обувките си от снега преди качване в автомобила. Предотвратете възможното проникване на вода, като установите местата, през които влагата намира път към вътрешността. 3а целта на евентуалните подозрителни места в автомобwла поставете попивателна хартия. Ако използвате стари вестници за попиване на водата под стелките, сменяйте ги редовно.

     З. Повдигайте чистачките, покривайте предното стъкло

Две неща са доста вредни за чистачките: да ги повдигате със сила от замръзналото стъкло и да ги използвате за разбиване на леда. Затова повдигнете стъклочистачките от стъклото за през нощта — например с празна кутия от фото-филм. Ако покриете стъклото с фолио, на сутринта стъргането на лед ще отпадне.

  1. 3ащита на ключалките на вратите

Ако ключалките замръзват често, като предпазна мярка може да послужи залепване на отвора на ключалката. Преди да измиете автомобила на автомивка, покрийте ключалката със залепваща лента. Ако при по-стари автомобили средството за размразяване на ключалки (прибл. 2 лева) не помага, свалете тапицерията на вратата, третирайте ключолката и механизма със защитен спрей.

  1. Грижа за двигателя и акумулатора

Акумулаторите са като футболистите – при ниски температури не се напрягат много. При нула градуса капацитетът на акумулатора е само 80 процента, а стартерът изисква 150 процента. Студените лагери и гъстото двигателно масло оказват значително по-голямо съпротивление при първите опити за развъртане на коляновия вал със стартера. Затова всеки, който още кара дизеловия си автомобил с двигателно масло 15W-40, трябва да премине на синтетични, по-редки 5W- или ОW-масла. За акумулатора важи следното: той трябва винаги да бъде в добро състояние. Най-добре да извършите предварителна проверка в някой сервиз. Ако вашият акумулатор е със запушалки, контролирайте редовно нивото на електролита. Оловните пластини трябва да са покрити. Тъй като стартерът се нуждае от много ток, корозията, замърсяванията и повредите създават ненужно съпротивление по пътя от акумулатора до стартера. Проверете кабелите и клемите на акумулатора. Отстранете оксидирания слой, намажете полюсите и клемите с грес. Кабелът на масата, тоест кабелът от минусовия полюс на акумулатора до купето на автомобила, обича да ръждясва. Ако мястото е силно корозирало, ще помогне скъсяване на кабела и закрепване за ново кабелно ухо.

  1. Правилно стартиране чрез външен източник

Забравили сте фаровете, не сте изключили радиото или сте оставили осветлението на купето да работи през нощта? В такъв случай на сутринта стартерът ще издаде сагло едно мъчително чукване. Акумулаторът е изтощен. Идва ред на услужливия съсед с кабелите за запалване. За доброто стартиране чрез външен източник от значение е правилната последователност:

– Автомобилите не бива да се докосват.

– Свържете плюса от подаващия ток автомобил с плюсовия кабел на вашия автомобил.

– Свържете минусовия кабел на автомобила-донор към масата на автомобила, който ще се стартира (към метална част. например двигателя). Внимание! Кабелите не бива да попадат във вентилатора или ремъка.

– Запалете двигателя на подаващия автомобил, увеличете оборотите на двигателя.

– Сега вече запалете двигателя на закъсалия автомобил.

– Преди да откачите кабела на масата, включете повечко електрически консуматори в закъсалия автомобил (помага за намаляване на амплитудите на напрежението).

  1. Напръскайте, вместо да стържете

Стъклото е твърдо – пластмасовата стъргалка за лед не може да му навреди. Лошото е, че в леда често имя мръсотия и песъчинки. При стъргане те осrавят драскотини пo стъклото, в които се отразява светлината от насрещното движение и така ви заслепява. 3атова по-добре изпоплзвайте спрей срещу заледяване (ок. 6 лева).

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин