101 г. oт откриването на първото училище за обслужване на Harley-Davidson


11
юли
2018

През 1917 година, по време на първата световна война, Harley-Davidson произвежда мотоциклети за американската армия и повече от половината машини, които излизат от завода на компанията, отиват на фронта. Всички тези мотоциклети обаче имат нужда от сервиз и това бързо поражда нуждата от хора, които да могат да се грижат за тях. В Harley-Davidson се ориентират в създалата се ситуация и решават да създадат училище, в което да подготвят механици.

Така на 9 юли същата година се открива първото Harley-Davidson интендантско училище, което предлага интензивен триседмичен курс. В него кадрите биват подготвяни за това как да поддържат мотоциклетите си и как да ги поправят при нужда. Първите завършили са деветима ефрейтори от Форт Сам Хюстън, Тексас.

След края на войната ръководството на компанията решава, че обучението продължава да е полезно и запазва школата, но я нарича Harley-Davidson Service School. В нея могат да се запишат всички работници от оторизираните дилърства и съдейки по многобройните досиета в архива на Harley, това не са един и двама души. Школата веднага става изключително успешна и през нея минават много механици. Оценяването вътре е строго и се взимат предвид както опитът през годините като водач и техник, така и поведението на ученика. В една от графите за попълване дори пише: „Ученикът създавал ли е размирици?” Освен за чисто техническата подготовка, школата се грижела и за управленските и търговски умения на своите възпитаници, заради което някои я наричат „училище за продавачи”.

Постепенно курсовете започват да се предлагат и на полицаи и общински служители, които също ползват мотоциклети Harley-Davidson. За всеки нов модел от растящата гама се организирало специално обучение и това, освен полезно за клиентите на марката, било и страхотен маркетингов ход, защото създавал истински Harley фенове.

През Втората световна война фокусът отново се връща върху военните и школата пак става за интенданти, но след това и до средата на 90-те се казва “Service School”, а по-късно се превръща в Harley-Davidson University. През него минават много дилъри, механици и служители, които научават всичко, което може да се знае за мотоциклетите Harley-Davidson. Там се разглеждат дори някои инженерни проблеми и се работи по разработването на нови продукти. Днес HDU, както е известен, продължава да се развива и 101 години по-късно е една от най-старите Harley традиции.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >