1000 к.с. и гигантски резервоар: първият камион на водород става действителност


16
ное.
2018

Представиха нов конкурент на големите дизелови товарни автомобили: американският производител на товарни МПС-та Nikola представи най-новата си разработка, задвижваният с водород Nikola Tre.

Този гигантски камион разполага с мощност до 1000 к.с. и по данни на производителя с горивна клетка с капацитет 120 кВт. ще може да измине пробег до 1200 километра.

Разбира се – макар и да звучи революционно – това няма как да бъде реализирано към момента. Причината е недостатъчно добре развитата мрежа от бензиностанции за зареждане с водород.

При положение, че водачът на Nikola Tre открие такава станция, там ще може да зареди камиона си изцяло в рамките на 20 минути. След това горивото ще му стигне да премине през цяла Германия.

Освен това Nikola Tre се движи и автономно. Нивото на автономност е Level 5, което означава, че изобщо няма да са необходими шофьори.

Официалната премиера на Tre ще бъде на 16-ти април 2019 г. завода на Nikola World във Финикс. Още сега обаче концернът има поръчки на стойност от 11 милиарда американски долара.

Моделът ще се произвежда основно за европейски пазар и ще се тества в Норвегия от 2020 г. Цената на Nikola Tre още не е обявена, но един от предшествениците му – Nikola One –  струва между 350 000 и 415 000 щатски долара.

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин