100 000 км с VW Passat Variant 1.8 TSI: заслужава ли похвала?


1
дек.
2018

ТАКА ИЗГЛЕЖДА перфектното начало на един продължителен тест: още с пристигането си в Хамбург (30 май 2016 г.) само за 10 дни измина 5300 километра за „разработване“. Тестовият координатор Гунар Хайш написа в бордовия дневник, че започва „един страхотен продължителен тест“. „Дори не ми се иска да слизам от колата!“ Може би ще си кажете, че за такъв коментар при дълги пътувания допринася масажната функция на седалката на водача, но тя не получи одобрение. Още при пробег 12 986 км в бордовия дневник пишеше: „Най-шумната масажна седалка на всички времена. Много изнервяща при дълги пътувания.“ Проблемът е познат на VW, сервизите са получили указания за отстраняване на скърцането. Проблемът: различните материали на механиката на масажиращата функция се търкат един в друг. Специална смазка ще осигури спокойствие. С другите акценти на оборудването имахме по-голям късмет. Тестовият автомобил бе конфигуриран с 31 опции. От дигиталното арматурно табло, през голямата навигационна система, до зимния пакет включително подгряване на външните задни седалки. Естествено, стряскащо е, когато един Passat Comfortline внезапно струва над 110 000 лева (в Германия). Но за нас на преден план е тестът. Защото само когато един автомобил е оборудван с толкова неща, може да възникнат и много проблеми. Качеството си проличава едва тогава, когато всичко това функционира безупречно. И точно това можем да кажем за Passat. И той функционира толкова добре, че нашият колега Мирко Менке дори си го пожела.

Прекрасно работно място за водача с дигитални уреди и навигационна система Discover Pro

Нашият Passat бе оборудван и с Trailerassist. Но при теглене на ремарке ние невинаги разчитахме само на него

Някои колеги бяха учудени от двигателя. Мнозина биха очаквали дизелов агрегат в един Passat. Под предния капак обаче работи мощен бензинов двигател със 180 к.с. Но това задвижване се оказа чудесно – то съвсем не е толкова лакомо за бензин. Средният разход на гориво за целия тест бе 8,8 литра въпреки множеството пътувания с висока скорост по магистрали – напълно нормално при такава мощност. И то при положение че Passat често беше доста натоварен, както се вижда и от снимките на тези страници. „Кой се нуждае от шумен дизелов двигател, с който след всяко зареждане пръстите ти миришат на нафта?“, пита специалистът по гумите Хенинг Клип. Мощността и въртящият момент са достатъчни. С 250 нютонметра още от 1250 оборота дори и напълно натовареният Passat се движи много пъргаво и допълнително разколебава почитателите на дизела в нашите редици.

След 90 000 км се наложи смяна на спирачките. Новите дискове и накладки струваха близо 2400 лева в сервиза на VW (в Германия)

Дизеловият спор? Това не е тема за разговор при TSI със 180 к.с. А и разходът по време на теста бе напълно приемлив

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >