100 000 км с Hyundai Tucson: представи се прекрасно!

0910
2018

КОГАТО СТАРТИРА продължителният тест на AUTO BILD на Hyundai Tucson, той ни се стори някак блед. Това вероятно се дължеше на скучния цвят White Sand Metallic – но това скоро остана на заден план при забележките на потребителите в бордовия дневник. Произведеният в Словакия „кореец“ бързо спечели нашите симпатии. Защото, както много точно отбеляза един колега, той „притежава много вътрешни добродетели, които компенсират липсата на визуална и емоционална привлекателност“. Един от тях е мощният дизелов двигател, който единодушно бе определян като „жизнен и тих“, реагираше спонтанно на командите с педала на газта и разполагаше с достатъчно резерви дори и на шеста предавка при висока скорост.

И наистина: Eвро 6 4-цилиндровият двигател демонстрира необикновена мощност – вместо обещаните 136 к.с. той разви 148,9 к.с. на динамометричния стенд, тоест близо 10 процента повече. Въпреки това беше много икономичен: средният разход от 7,3 л/100 км за цялата дистанция на теста може да не звучи особено добре на фона на данните на производителя (4,2 л/100 км), но въпреки това е впечатляваща стойност: повечето от тези 100 000 километра бяха навъртени при доста бързо шофиране по магистрали.

В какво състояние е двигателят? Хуан Карлос Куинтана (Hyundai) и Гюнтер Шиле (DEKRA) нямат забележки

ДА КУПУВАМЕ ЛИ? Категорично да. Купувайте. Или купете сега модела, чието производство скоро беше спряно (може да получите сериозна отстъпка), или заложете на следващия модел с
Eвро 6d-TEMP.

При тестовия цикъл на AUTO BILD разходът бе 6,1 литра – също добро постижение за автомобил с тегло 1641 килограма, но това може би се дължи също така и на липсващото двойно задвижване. Според някои колеги отказът от двойно задвижване бе голям проблем: „Да закъсаш с внушителен SUV на заснежена стръмна улица, тъй като предното задвижване не може да се справи, е доста срамно“, отбелязва Франк Б. Майер. В същото време за двойно задвижване се доплащат по-малко от 4000 лева. Утехата: въпреки че още при 1500 оборота двигателят разгръща внушителните 373 нютонметра въртящ момент и ги подава към предните колела, Tucson нямаше проблеми със сцеплението при суха или мокра настилка, за което получи похвали дори от скептика на тази тема Марио Пукшеч. Естествено, при един насочен към комфорта компактен SUV динамиката не е поставена на преден план. Въпреки това Tucson доставяше радост при шофиране, като мнозина отбелязаха и големия напредък при кормилното управление спрямо предишните корейски автомобили: „Информативността и реакциите са значително по-добри“, пише в бордовия дневник.

1.ДОБЪР ДВИГАТЕЛ По-мощен от 136 к.с.? Факт. Според динамометричния стенд мощността е 148,9 к.с. При това без почти никакъв разход на масло и приемлива икономичност. Черешката на тортата: след разглобяването всички детайли бяха в безупречно състояние.

2.ПЕРФЕКТНА ШУМОИЗОЛАЦИЯ В интериора на Tucson е приятно тихо. Причината: разточителното използване на шумоизолация по каросерията, арките на калниците, зад арматурното табло, дори по цилиндровия блок.

3.ПРЕЦИЗНО ПРЕВКЛЮЧВАНЕ 6-степенната скоростна кутия заслужи много похвали. При разглобяването беше в чудесно състояние.

4.ТРУДНИ ЗА РАЗВИВАНЕ След две години болтовете на защитната кора под двигателя са ръждясали и не могат да бъдат развити. Поради това демонтирането беше много трудно.

5.ДОСТА ХЛАБАВИ По корите на дъното и подкалниците откриваме някои разхлабени пластмасови щипки, част от тях са се загубили.

6.ДРЕБОЛИЯ Пластмасовата рамка на дръжката на покривната щора на багажника се е разпаднала. Но бе заменена по гаранция

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин