100 000 км със Suzuki Vitara: не се представи бляскаво

2607
2019

КОГАТО SUZUKI Vitara S се появи в гаража на редакцията на 13 май 2016 г. с впечатляващото си двуцветно черно-червено лаково покритие, очакванията към него бяха много високи. Току-що SX-4 S-Cross бе приключил с маратона от 100 000 км и беше получил оценката мечта отличен 6-. А сега всички бяхме нетърпеливи да узнаем как ще се представи подобният Vitara с техника, сходна с тази на SUV-а. „Японецът“ от Ещергом, Унгария, бързо се сприятелява с водачите си. Името на 1,4-литровия турбобензинов двигател (Booster Jet) е напълно оправдано: наистина, той не може да лети, но „субективното усещане е за мощност, по-висока от обявените 140 к.с.“, отбелязва колегата Щефан Малах. Факт е: работещият меко малък двигател с директно впръскване реагира спонтанно на педала на газта и осигурява мощна тяга в целия оборотен диапазон. Справя се с лекота с междинните ускорения, а от място до 100 км/ч дори се изстрелва с 1,4 секунди по-бързо, отколкото обещава производителят. „Истинско GTI на кокили!“, не пести похвалите си редакторът Щефан Пулс.

Привлича вниманието: двуцветното лаково покритие (опция) превръща Suzuki в магнит за погледите

Скоро се оказва, че е и значително по-икономичен от някои други двигатели с малък работен обем – и то въпреки автоматичната трансмисия! Измерените по нашата тестова отсечка 6,7 л/100 км естествено не са постижими във всекидневието. Но средният разход от 8,6 литра на 100 километра за целия тест е много добър резултат – особено като се има предвид, че Vitara S през по-голямата част от времето се е движила в най-лявата лента на магистралите. Но стихията на този компактен SUV с дължина 4,18 метра не са само дългите пътувания. Suzuki се представя отлично и извън пътя. Един колега, който е ловец, бе изненадан: „В режим Lock двойното задвижване може да се справи дори и с дълбоката кал.“ Критикувани бяха ниската предна броня, която задира лесно, както и неподходящо разположената букса на теглича за светлините на ремаркето.

Въпреки всичко Vitara се справя без щети с офроуд разходките, но не и в градския трафик: тъй като движещият се отзад автомобил закъснява със спирането, редакторът се връща в редакцията с пукнатина в задната броня. Случва се. Не бива да се случва обаче следното: дефектен лагер на задна главина, който се наложи да бъде сменен по гаранция само след 4 месеца при пробег 19 786 километра. Suzuki дава гаранция от 3 години или 100 000 километра – конкурентите от Корея са по-щедри. Междувременно изминаха 25 процента от теста. Очаквахме следващите впечатления от колегите. Сред най-дразнещите системи в дългосрочен план бе нервното предупреждение при опасност от сблъсък, което се активира прекалено рано както в града, така и по магистралите. Както и непрецизният селектор на автоматичната трансмисия и блокът на музикалната и навигационната системи на средната конзола. Неговият тъчдисплей сякаш е монтиран допълнително, дразни с отблясъци при косо попадане на светлината и изнервя с ужасно обърканите менюта. Специалистът по инфотейнмънт Щефан Пулс намери решение: собствениците на iPhone могат да свържат смартфона си с кабел и „с CarPlay да се наслаждават на управлението и да избегнат сложното свързване чрез Bluetooth“.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин