100 000 км със Skoda Yeti 1.8 TSI: ядосва само с дреболии

Две и половина обиколки на земното кълбо за две години: след 100 000 километра Yeti вече няма никакви тайни за нас


31
юли
2017

За Йети се носят най-невероятни слухове. Приказно същество? Снежен човек? Или просто някакъв вид мечка? Никой не знае. Дори и на изключителния алпинист Райнхолд Меснер, който го срещна в разредения въздух на Хималаите, не може да се вярва напълно – поради липсата на кислород . Затова по-добре да се придържаме към фактите. И по-конкретно: единственият реално съществуващ Yeti е талантлив компактен SUV от ламарина и масло. Той е част от семейството на Skoda, за пръв път бе видян в Европа през 2009 година. На 20 април 2010 година един от тези ръбести катерачи постъпи в редовете на автомобилите за продължителен тест на AUTO BILD. Без козина, а в морскосин цвят металик и с двойно задвижване (мощността се разпределя между предните и задните колела в съотношение 96:4 до 10:90 процента). И съвсем не е безобидно същество.

Разходка из Мекленбург-Померания: благодарение на компактните си размери Yeti може да мине отвсякъде. Освен това е просторен и гъвкав

Което се дължи най-вече на горещото му сърце. Под симпатичната предница се крие 1,8-литров турбомотор с мощност 160 к.с. И въпреки че според някои колеги при студен старт звукът му бил като на дизел, в бордния дневник четем само похвали. „Агресивен турбо-звяр с равномерно разгръщане на мощността в широк полезен оборотен диапазон“, хвали го дизайнерът Марио Пукшеч още след първата командировка. Директното кормилно управление, мощните спирачки и лекото превключване също впечатлиха Марио. А този колега има особени изисквания точно в това отношение: той прекарва голяма част от свободното време с BMW М3 по Северната отсечка на Нюрбургринг. Но това съвсем не е единствената изненада, поднесена ни от нашето Yeti. На по-скоро униформения дизайн на Tiguan и компания то отговаря със симпатично излъчване и привлича младите родители с чаровната комбинация между динамични таланти на пътя и подходяща за семействата пространствена концепция. Или както написа колегата Дирк Бранке: „Великолепно пъргав автомобил с хулигански чар“.

В Дания получи правото да се разходи по плажа, където му помагаше серийното двойно задвижване

Естествено такава кола понякога може и да се държи грубо. През първата година Yeti доста силно друсаше по неравностите и подробно информираше пътниците си за дълбочината на всяка отделна дупка. Известно подобрение донесе едва преминаването към по-меките зимни гуми с височина 6о вместо 50. Както и напредването на възрастта – с течение на времето амортисьорите явно „смекчиха“ характера си и започнаха наистина да намаляват ударите, достигащи до пътниците. Освен това „Снежния човек“ обича  да си „пийва“ повечко · „Във всекидневието трудно може да постигнете разход под 10 литра“, отбеляза колегата Мартин Путц след доста продължителен тест на автомобила. Средният разход на гориво за цялата дистанция на теста от 100 000 километра бе дори по-висок – 11,7 литра/100 км. Окей, имаше доста бързи пътувания, а поради демонтиращия се теглич често ползвахме Yeti за теглене на ремарке. Но въпреки това максималният разход на гориво от 16 литра шокираше дори и най-големите почитатели на модела. За сметка на това SUV-ът на Skoda ни компенсира с разточително просторния и гъвкав интериор.

Зимните пътувания с Yeti бяха особено приятни. 16-цоловите зимни гуми значително повишават комфорта на возене в сравнение с летните 17-цолови. Голямо удобство е и бързото отопление

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин