„100 шедьовъра. BMW Group – 100 години иновационна сила и предприемаческа смелост“ в музея на BMW

Юбилейната изложба позволява да се насладите на уникални моменти от 100-годишната история на фирмата

2303
2016

2016 е важна година за BMW Group: наскоро фирмата отпразнува 100-годишния си юбилей. Сега в музея на BMW в Мюнхен можете да се насладите на изложбата „100 шедьовъра. BMW Group – 100 години иновационна сила и предприемаческа смелост“. До края на септември 2017 година посетителите ще имат възможността да научат всичко за най-важните автомобили, успехи в моторните спортове, както и важните предприемачески решения в историята на BMW Group. Новата изложба е вълнуващ преглед на историята на мобилността от 1916 до 2016 година и чрез 100-те подбрани шедьовъра води посетителя през отделните епохи от миналото столетие до днес.

100 години иновационна сила и предприемаческа смелост

Историята на BMW Group започва през 1916 година с производството на авиационни двигатели. От 1923 година BMW произвежда и мотоциклети, а само пет години от завода излиза и първия автомобил. От тогава марките и продуктите въодушевяват, будят емоции и са олицетворение на най-високо качество. Но успехът на подобна фирма не се измерва само с най-важните инженерни постижения и автомобили: решаващи фактори са смелостта и готовността за поемане на рискове на най-високо управленско ниво, крайъгълните камъни в моторните спортове, както и особената отдаденост и иновационната сила на служителите – това са т. нар. „шедьоври“. Точно тези 100 шедьовъра ще разкажат на посетителите 100-годишната история на фирмата. „За нас беше много отговорна и приятна задача да съберем на едно място цялата мобилна история на BMW Group. С тази уникална изложбена концепция ние успяхме да представим многообразието на всяка епоха и на всички детайли на фирмата“, казва Габриеле Финк, ръководител на музея на BMW и на маркетинга на BMW Group Classic.

Пътешествие във времето през 100-годишната история на фирмата

В началото на разположената на голяма площ изложба е разположен първия шедьовър, основаването на Bayerische Motoren Werke през 1916 година. Чрез един „тунел във времето“ посетителите влизат в залата, където могат да се насладят на прегледа на последните 100 години история на мобилността, илюстриран с плакати от съответната фаза в развитието на фирмата. След това кратко пътешествие във времето следват първите експонати. По-голяма част от тях са аранжирани хронологично на 5 платформи, всяка от които олицетворява определен период от историята на фирмата. При това тези „100 шедьовъра“ не са разположени само в изложбените зали на музея, а преминават като червена нишка през всички зони на постоянната експозиция на музея на BMW.

Посетителите могат да се насладят на над 30 автомобила като BMW 328 (1936), легендарния роудстър BMW 507 (1955) или култовия автомобил BMW Isetta (1955). Сред експонатите са и дизайнерски прототипи като „Gina“ (2008) с известната си външна „кожа“ от подвижен текстил. Тематични табла информират за важни крайъгълни камъни в историята като въвеждането на здравните служби на BMW (1936) или на BMW EfficentDynamics (2007). Освен това изложбата преди всичко подчертава и факта, служителите винаги са били и ще бъдат гарант за успеха на BMW благодарение на своето въодушевление и страст. Отдадена е почит и на инженерните и технически постижения и на най-важните успехи в моторните спортове като спечелването на ралито Париж-Дакар през 1981 година. Особен акцент в изживяването за посетителите на „100 шедьовъра“ са и интересните истории, ценните дребни експонати, непоказвани досега филмови и фотоматериали, както и изключителни рисунки.

Изложбата „100 шедьовъра. BMW Group – 100 години иновационна сила и предприемаческа смелост“ ще е открита от 10 март 2016 година до 30 септември 2017 година в музея на BMW. Входът струва 10 евро, а музеят на BMW работи от вторник до неделя (вкл. и празничните дни) от 10 до 18 часа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин