100-те най-красиви автомобила в историята: Alfa Romeo Canguro


4
ян.
2021

Специално за АUTO BILD международно жури от дизайнери, историци и експерти направи селекция на стоте най-красиви автомобила в историята. Ние ще ви ги представим един по един – като започваме с номер 100 – Alfa Romeo Canguro.

Като служител на Bertone, младият Джорджето Джуджаро проектира тази „улична“ версия на състезателната TZ. Прототипът е представен на автосалона в Париж през 1964 г. и е реставриран в началото на новото хилядолетие. Революционно за времето си е залепването на предното стъкло към краищата на каросерията по технология от авиацията – благодарение на това решение машината е висока едва 105 см. За задвижването се грижи 1,6-литров 4-цилиндров редови двигател със 112 к.с., монтиран отпред надлъжно.

По-интересен обаче е фактът, че Canguro (от итал. – „кенгуру“) е роден като рожба на съперничеството между Pininfarina и Bertone. На всяка от дизайнерските къщи Alfa предоставя по един брой TZ, за да види коя компания ще се справи по-добре. Canguro така и не стига до серийно производство, защото Alfa няма капацитета да прави каросериите за модела. През 1963 г. единствената бройка Canguro се удря на пистата „Монца“ при тестове за пресата с друг прототип на Bertonе – Chevrolet Testudo. Щетите се оказват доста сериозни и автомобилът е зарязан пред завода. По-късно машината е реставрирана и дебютира в „прероден“ вариант на Конкурса за елегантност през 2005, където печели приза Best of show.

Още по темата