100-те най-красиви автомобила в историята: Borgward Isabella

1001
2021

Тясна талия, щръкнали гърди, впечатляващи задни части: има форми, които просто ни възбуждат. Независимо дали това е Мерилин Монро или София Лорен – Германия отново може да „изплакне очи” със заоблени форми. Но истинските познавачи обръщат внимание само на Isabella . Самият Карл. Ф. В. Боргвард е нейният главен дизайнер. В лицето на Isabella Боргвард успява да създаде изключителен за времето си модел – с изчистено оформление, без излишни декорации или дизайнерски „изхвърляния“. Според много дизайнери седанът е по-красив от купето.

На автомобилното изложение във Франкфурт през 1955 г. се появява Isabella TS: 75 к.с. и максимална скорост 150 км/ч. Borgward продава до 1961 почти 203 000 броя Isabellа и открива пазарната ниша на спортните семейни лимузини. BMW трябва да я запълни след срива на Borgward.

В автомобила могат едновременно да се настанят 5 до 6 души. Дори и при висока скорост той се управлява леко и лежи стабилно на пътя. На предната решетка блести голямо „В” от хромиран метал. Бриджит Бардо няма никакви шансове да се сравнява с Isabella. Туш и прожектори за мис Изабела от Хановер! Така че този конкурс е спечелен. Но има други решения, които през 1955 г. вълнуват общественото мнение както никога досега: въпреки протестите на СДП и профсъюзите федералният канцлер Аденауер подписва договора в Париж. По този начин федералната република се интегрира в западния свят, но разделението на Германия на ФРГ и ГДР се запазва.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин