100-те най-красиви автомобила в историята: Lamborghini Countach


11
февр.
2021

Специално за АUTO BILD международно жури от дизайнери, историци и експерти направи селекция на стоте най-красиви автомобила в историята. Ние ще ви ги представим един по един – като продължаваме с номер 68 – Lamborghini Countach. След органичната Мiura, Марчело Гандини нарисува, или по-скоро „насича“ първото Lambo с врати, oтварящи се нагоре. С това решение моделът предизвиква инстински фурор през 1974 година.

Lamborghini Countach е един от най-смелите и спорниавтомобилни проекти, появявали се на пазара. Високият 1,07 метра модел от перото на Марчело Гандини прилича повече на космически кораб, отколкото на автомобил.

Разположената върху стоманена тръбна клетка каросерия е впечатляващ микс от ръбове и извивки. Зад вратите има вентилационни отвори, разработени за NACA – организацията, предшественик на NASA, и всъщност са били предвидени за самолетостроенето. Големият брой отвори и скосени части са предвидени за охлаждане на разполагащия с 375 к.с. V12 агрегат, но също така влошават аеродинамиката. С коефициент на аеродинамично съпротивление от сW 0,42 първият Countach LP 400, притежава аеродинамиката на врата на плевня. Съкращението „LP“ означава „longitudinale posteriore“. Това означава, че двигателят не е разположен напречно, а надлъжно в посоката на движение – за разлика от предшественика Miura. Изискват се сериозни усилия от водача, за да бъде озаптено това Lamborghini. Необходима ви е голяма сила, за да натиснете педала на съединителя, но затова пък предавките влизат лесно. С тесните си предни колела LP 400 се управлява много по-лесно в сравнение с неговите наследници.

Още по темата