100-те най-красиви автомобила в историята: BMW i8

0601
2021

Специално за АUTO BILD международно жури от дизайнери, историци и експерти направи селекция на стоте най-красиви автомобила в историята. Ние ще ви ги представим един по един – като продължаваме с номер 99 в лицето на BMW i8.

ВИЖТЕ КАК СЕ ДВИЖАТ ЦЕНИТЕ НА BMW i8 КАТО УПОТРЕБЯВАН

Моделът беше пуснат на пазара през 2013 г. с един бензинов и два електромотора. Ръководеният от дизайнера Адриан вай Хойдонк дизайнерски екип придава на машината пропорции на стандартен модел с централно разположен двигател, отварящи се нагоре врати и рафинирани детайли. Макар че автомобилът е почти нов, той успя да заслужи своето място в класацията ни за 100-те най-красиви модела в историята.  

Когато през април 2020 година серийното производство на BMW i8 Купе и на BMW i8 Роудстър беше преустановено, Plug-in хибридните спортни автомобили вече отдавна бяха затвърдили своето място като крайъгълни камъни за компанията. Още от самото начало BMW i8 е идеалният вариант на предвестник и синоним на радостта от шофирането с Plug-in хибридна технология. И това важи не само за възприетата още през 2014 година роля на Safety Car в състезанията на FIA Formula E. BMW i8 е първият спортен автомобил на света, който от самото начало е разработван с оглед на устойчивостта. Комбинацията между пътническа клетка от армирана с въглеродни нишки пластмаса (CFRP) и алуминиево шаси, също както и интелигентно управляваното взаимодействие между двигателя с вътрешно горене и електромотора, са революционни. Автомобилната концепция на 2+2-местния автомобил, аеродинамично оптимизираният дизайн, интелигентната олекотена конструкция и иновативната задвижваща система са насочени към разрешаване на обичайното при автомобилите противоречие между динамика и ефективност.

В комбинация с двигателя с вътрешно горене системната мощност достига 275 кВт/374 к.с. Благодарение на нея BMW i8 Купе ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,4 секунди, а BMW i8 Роудстър – за 4,6 секунди. Максималната скорост и на двата модела достига 250 км/ч. Електрическият пробег вече е 55 километра за BMW i8 Купе и 53 километра за BMW i8 Роудстър.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин