100-те най-красиви автомобила в историята: Fiat Panda

1701
2021

Специално за АUTO BILD международно жури от дизайнери, историци и експерти направи селекция на стоте най-красиви автомобила в историята. Ние ще ви ги представим един по един – като продължаваме с номер 87 в лицето… Fiat Panda!

Maлък отвън с много място отвътре, духовит, с редуциран дизайн – всичко това успява да комбинира Джуджаро при лансирания през 1980 „мъник“. С Panda Fiat доказа, че с правилен маркетинг дори и съвсем скромен миниавтомобил може да генерира много продажби. Днес „кутийката“ има култов статус – и е изключително изгодна като йънгтаймер.

По-старите екземпляри радват любителите на йънгтаймери с пуризма си – стига, естествено, да не са корозирали сериозно: кафявата чума е най-големият враг на „италианчето“. Днес Panda I в „лачено“ състояние с 1-литровия двигател с 45 к.с. струва около 3000 лева. В началото на производството моделът се предлага дори с 2-цилиндрови агрегат с обем 652 куб.см и въздушно охлаждане – именно поради тази причина радиаторната й решетка е разположена отляво (при модификациите с водно охлаждане е отдясно). Любителите на Outdoor-изживяванията са влюбени в 4х4-модификацията, която обаче държи значително по-високи цени. Fiat пуска дори Panda на ток (Elettra), при която заради батериите теглото е 1150 кг – с 450 повече спрямо конвенционалната версия! Заради високата цена обаче екологичният мъник не успява да пожъне търговски успех.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин