100-те най-красиви автомобила в историята: Toyota 2000GT


15
ян.
2021

Специално за АUTO BILD международно жури от дизайнери, историци и експерти направи селекция на стоте най-красиви автомобила в историята. Ние ще ви ги представим един по един – като продължаваме с номер 88 в лицето на Toyota 2000GT.

Първоначално Yamaha и Toyota разработват по едно и също време мощни спортни автомобили –първата компания използва услугите на дизайнера Граф Гьорц, а втората – на Сатору Нозаки. На по-късен етап Toyota откупува проекта на Yamaha и през 1965 обединява най-доброто от двата проекта в първия японски суперспортен автомобил. С този проект Toyota иска да „излъска“ имиджа си в своята родина. Днес екземплярите от модела, вдъхновен от Jaguar E-Type, са изключително ценени от колекционерите – като един от автомобилите е продаден на търг срещу $ 1,2 млн. долара.

2000GT е истинска екзотика, защото е произведен едва в 351 бройки за периода 1967–1970. Задвижването е поверено на 2-литров модифициран 6-цилиндров двигател от Toyota Crown със 150 к.с., който е монтиран отпред и предава мощността си към задните колела. 9 бройки са оборудвани с по-маломощен 2,3-литров агрегат със 140 к.с. Toyota 2000 GT е първият японски автомобил в историята, използващ диференциал с повишено вътрешно триене и дискови спирачки на четирите колела със серво. Специално за филма „Човек живее само два пъти“ от поредицата за Джеймс Бонд Tоyota произвежда два кабриолета, при които обаче няма истински сгъваем покрив – а само плат, поставен като имитация на гюрук.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >