100-те най-красиви автомобила в историята: De Tomaso Mangusta


15
ян.
2021

Специално за АUTO BILD международно жури от дизайнери, историци и експерти направи селекция на стоте най-красиви автомобила в историята. Ние ще ви ги представим един по един – като продължаваме с номер 89 в лицето на De Tomaso Mangusta.

Нейният дизайн е създаден с участието на Джуджаро, който работи за Ghia през 1966 г. Първоначално моделът е бил рожба на съвместен проект между Aлехандро де Томазо и Карол Шелби, които искат да направят състезателна машина със 7-литров V8 за сериите Can-Am. Шелби се съгласява да финансира проекта и дори изпраща цял дизайнерски екип в Италия, но след конфликти около дизайна на колата Де Томазо изобщо не успява да подготви петте „бегачки“ за сезон 1965. Ето защо Шелби се оттегля от проекта и се включва към екипа по разработка на Ford GT40.

Говори се, че оттам идва и името на модела – наречен на мангустата, която може да убива кобри. Mangusta влиза в производство през 1967 и използва V8-двигатели на Ford – 4,7-литрови за Европа с 306 к.с., а за Северна Америк – 4,9-литрови с 230 к.с., винаги разположени централно. Една-единствена бройка е произведена и с V8 на Chevrolet, специално по поръчка на шефа на GM Бил Мичъл. Общо от модела са направени само 401 бройки.

Още по темата