100-те крайъгълни камъка на автомобилния дизайн


18
дек.
2018

СКУЛПТУРАТА Е ИЗКУСТВОТО НА изпъкналостите и вдлъбнатините; „изкуството да изобразяваш формите като игра на светлините и сенките“. За съжаление Огюст Роден (1840–1917) се е родил няколко десетилетия по-рано, за да може да създава автомобили, но съмнявате ли се, че щеше да стане майстор творец и в тази дисциплина? Паоло Туминели например не се съмнява. Професорът по дизайн е куратор на първата изложба Grand Basel, малката автомобилна „сестра“ на известната изложба с творения на изкуството Art Basel. За дебюта на изложбата той и неговите съмишленици са събрали 100 майсторски творения на автомобилната скулптура в панаирно хале в швейцарския граничен град Базел. „Grand Basel ще промени погледа върху автомобилите“, обещава Туминели на вернисажа, за който е пристигнал и Джорджето Джуджаро (80). Иначе нищо не може да ви разсее от това да гледате и съзерцавате изложбените експонати: няма хостеси, няма заграждения, няма музика, дори няма и табла с техническите данни на автомобилите.

Fiat Panda 45 (1979) Да, паркиран е между Bugatti и Ferrari. За Туминели Panda е творба на изкуството при малките автомобили.

 

Директорът на изложбата Марк Баке формулира всичко това по следния начин: „Тук автомобилите са защитени от замърсяването на маркетинга.“ Колите са паркирани – перфектно осветени от добре разположени прожектори и индиректна светлина – в отворени от всички страни контейнери с размери 15×5 метра. Посетителят се движи през оформени като асфалтирани улици коридори и шепти, вместо да говори. За удобни дебати на места са поставени черни дизайнерски мебели. Колекцията: с отчасти екстремно рядко срещани екземпляри. Много модели от Италия, малко от Германия, също и от Англия, както и малко повече от Франция и Щатите. Всички те са застраховани за 300 милиона долара. Четиридневната изложба е толкова елитарна, че билетите за публиката на цени от около 80 лв. са ограничени. Който успя да влезе, видя прецизни творения на автомобилостроенето като Cisitalia 202 SC от 1947 г. или Pegaso Z-102 Serie II Cabriolet от 1954 г. Но също и ръбестата Fiat Panda 45 от 1979 г., любимия експонат на Туминели. Тоест meaningful cars, т.е. „значими автомобили“. Или както поетично се изрази член на управата: „Тук посетителите виждат автомобилите така, сякаш са звезди, паднали от небето.“

Porsche 550 (1955) Точно в такъв кокпит загива един герой: колата, с която фатално катастрофира Джеймс Дийн, неговият Little Bastard.

GRAND BASEL ПРОДЪЛЖАВА СВОЕТО ПЪТУВАНЕ Следващата спирка на автомобилната изложба ще бъде Маями Бийч през февруари 2019 г., следвана от Хонконг. Не е известно кога и дали Grand Basel ще се завърне отново в Швейцария.

Cisitalia 202 SC (1947) Влиза още през 1951 г. в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. На заден план: Corvair Testudo (1968).

Моето мнение (редакторът Хауке Шрибер)

Докато навън хората (с право) дискутират за фини прахови частици, автомобилите от изложбата Grand Basel нямат и прашинка по себе си; под светлината на прожекторите ценителите биха видели всяко едно миниатюрно зрънце по лака. Тук става дума за естетика, а не за вредни емисии. За дизайн извън рамките на дизеловия скандал. И хубаво, че е така! Макар и изложбата да ви се струва прекалено елитарна, тя е сред спасителите на автомобилното изкуство. За да бъде почетена формата на автомобила, не са необходими манекенки с тесни рокли и силна музика. Достатъчна е светлината в погледите на посетителите.

Lamborghini Miura P400 (68) Автомобилът от филма „The Italian Job“. Дизайнът е пионер на много от спортните автомобили през 70-те години.

Още по темата

Card image cap
Колите с най-яки спойлери: Ferrari FXX-K

17
февр.
2018

По-голямо налягане на притискане и по-добра позиция на пътя: това са целите на задните спойлери на автомобилите. Някои модели обаче са наистина внушителни - ще ви покажем "класация" ни

Card image cap
Историята на незрящата навигаторка

28
юни
2017

Професионалната волейболистка Алесандра Инверарди загубила зрението си след заболяване. Тогава италианката била почти отчаяна. Днес тя се състезава като навигатор за титлата шампион на рали с Lancia Stratos HF - и казва на своя пилот Лучиано Виаро накъде да кра.

Card image cap
Kadett GSi срещу Insignia GSi: сравнение на несравнимите

25
ное.
2017

Opel пуска отново GSi – този път като Insignia. Дали новият модел притежава чара на някогашния Kadett GSi?

Card image cap
Клубът на супербързите: GTA Spano

19
авг.
2017

Ако искате да влезете в клуба на най-бързите автомобили, то моделът трябва да вдига поне 480 км/ч! Преглед на 73-те най-бързи и ексклузивни автомобили на света.

Card image cap
Клубът на супербързите: BMW Alpina B5

27
юли
2017

Ако искате да влезете в клуба на най-бързите автомобили, то моделът трябва да вдига поне 480 км/ч! Преглед на 73-те най-бързи и ексклузивни автомобили на света.

Card image cap
Aвтомобилната 1986-а – или кои модели стават на 30

22
дек.
2015

Юбилярите на 2016 г. се казват Porsche 959, Saab 900 Cabrio, BMW M3 и Golf GTI 16V – всички те стават на 30. Хвърляме поглед към най-атрактивните автомобили на 1986-а

Card image cap

В последния брой:

Архив >